Puolustusministeriön entinen ufotutkija Nick Pope: Iso-Britannian ufoarkistot

Iso-Britannian ufoarkistot ovat osittain kansalaisten nähtävissä. Linkki uutisvideoon, josta käännös on tehty: LINKKI. [Linkki Wkipedia: UFO sightings in the United Kingdom (Ufohavainnot Yhdistyneessä kuningaskunnassa)] [Linkki Wikipedia: Nick Pope]

Iso-Britannin ufoarkistot on avattu ja uusia tapauksia on kansalaisten nähtävillä, sanoo Britanninan puolustusvoimien entinen ufotutkija Nick Pope.

Kuvateksti: Nick Pope vastasi vuosina 1991 – 1994 Britannian puolustusvoimien suorittamista ufotutkimuksista. Pope hakeutui Yhdistyneen kuningaskunnan puolustusministeriön palvelukseen vuonna 1985. Hän erosi tehtävistään puolustusministeriössä vuonna 2006.

Iso-Britannian puolustusministeriön ufoarkistot (2012)

Nick Pope: Iso-Britannian puolustusministeriön viimeisin arkistoerä on kerrassaan mielenkiintoinen. Se sisältää edellisten julkaisujen tavoin valtavan materiaalisekoituksen, joka kiinnostaa varmasti mielettömästi jokaista ufoista kiinnostunutta. Se on sekava kassi, kuten aina. Mukana on paljon kansalaisilta tulleita havaintoja, jotka ovat aivan selvästi väärin tunnistettuja kohteita, ne ovat jotain melko tavallista, kuten lentokoneen valoja, säähavaintopalloja, satelliitteja ja meteoreja. Mutta, mukana on myös paljon mielenkiintoisempia havaintoja: lentäjien, poliisien ja sotilashenkilöstön tekemiä raportteja.

Suunnaton kiihko ja väittely

Nick Pope: Mukana on myös joitakin menettelytapoihin liittyviä asiakirjoja, jotka selittävät kuinka me puolustusministeriössä tästä aihepiiristä vastuussa olleet yritimme saada asioista selkoa. Yritimme tasapainottaa kansan, tiedotusvälineiden ja ufoyhteisön välejä. Tämä aihe herättää suunnattoman suurta kiihkoa ja väittelyä.

Ufoaihe on saanut aikaan kiivastakin väittelyä.

Kuvateksti: Ufoaihe on nostattanut kiivastakin väittelyä. Eteenpäin päästään kuitenkin vain katsomalla kiihkottomasti tosiasioita.

Kaikki hyvä kama evätään?

Nick Pope: Monet ihmiset ajattelevat, että Iso-Britannian puolustusministeriö itse asiassa piilottelee tähän aihepiiriin liittyvää tietoa, ja että tässä on kyseessä suuri salaliitto. On jopa vihjailtu, että tämä tiedonjulkistusohjelma on harhatiedotusta. Kuulet usein sanottavan, että ”kaikki hyvä kama evätään”.

Linkki Iso-Britannian hallituksen vuonna 2013 avaamiin ufoarkistoihin

Kansallisarkisto (ufot): http://www.nationalarchives.gov.uk/ufos/

Jotkut maat ovat avanneet ufoarkistojaan, kuten Iso-Britannia.

Kuvateksti: Jotkut valtiot ovat avanneet osia ufoarkistoistaan vapaaehtoisesti.

Tekstejä erottava sininen vaakapalkki Iso-Britannian ufoarkistoista kertovassa jutussa.

Iso-Britannian ufoarkistot: puolustusministeriön sisäpiiriläinen Nick Pope paljastaa Britannian “lopullisen” UFO X-kansion sisältöä (30.1.2020)

Jatkoa vuoden 2012 uutisvideolle Iso-Britannian ufoarkistot. Mikä on tilanne vuonna 2020? Miten ufoarkistojen julkistusprosessi on edennyt? Linkki uutisjuttuun, josta käännös on tehty: LINKKI.

Tosielämän X-Files

Puolustusministeriö (MoD) ilmoitti hiljattain suunnitelmista julkaista pirstaleisen ufotutkimusyksikkönsä tekemän työn ”lopulliset” kätketyt arkistot. Nyt puolustusministeriön ufotyötä kerran johtanut mies on kertonut mielipiteensä ja paljastanut noiden Britannian ”X-kansioiden” sisältöä. Entinen maanpuolustusjohtaja Nick Pope, joka on nyt maailmanlaajuisesti ”selittämättömien ilmassa olevien ilmiöiden” auktoriteetti, kertoi Metrolle tänä vuonna julkaistavien asiakirjojen olevan itse asiassa kolmas ”lopullinen” julkistettu kätkö.   

Salaiset kansiot

Kuvateksti: Tässä viitataan yhdysvaltalaiseen TV-sarjaan X-Files (Salaiset kansiot). Sarjasta on tehty myös täyspitkiä elokuvia.

Tuleeko tästä Whitehallin farssi?

Hän sanoi: ”Vaikka toivotan tulossa olevan arkistojulkaisun tervetulleeksi, niin koko jutusta on vaarassa tulla Whitehallin farssi.” [Linkki Wikipedia: Whitehall] Tämä siitä syystä, että tämä on jo kolmas kerta kun puolustusministeriö on kertonut julkaisevansa arkistojen ”lopulliset kätköt”.

Ensimmäinen kerta oli kesäkuussa 2013, kun hanke koko ufotiedostoarkistojen julkiseksi tekemisestä ja julkaisemisesta mukamas saatiin päätökseen. Siihen oli kulunut aikaa viisi vuotta. Tiedostoja oli 209 kappaletta ja asiakirjoja noin 60 000 sivua.

Sitten löydettiin kiusallisesti 18 tiedostoa lisää, jotka olivat olleet oletettavasti kadoksissa ensimmäisellä kerralla. Viimeiset niistä julkaistiin huhtikuussa 2019.

”Joka kerta kun puolustusministeriö väitti julkaisseensa kaikki tiedostot, ufoyhteisön salaliittoteoreetikot sanoivat, että eivät usko sitä. He epäilivät tiedostoja olevan enemmän – ja he olivat oikeassa. Ihmettelen kuinka monta ”lopullista julkaisua” vielä tulee!”

Kuvateksti: Whitehall on katu Lontoon ydinkeskustassa, jonka varrella sijaitsevat monet Britannian hallinnon keskeiset rakennukset. Sanalla kuvataan myös kuvaannollisesti valtionhallintoa.

Villit salaliittoteoriat

Pope jatkoi tiedostoja ympäröivän salailun ja byrokratian haukkumista, koska ne ovat auttaneet ruokkimaan sisältöön liittyviä villejä salaliittoteorioita. ”Kaikki tämä harmittaa minua, koska olen tähän henkilökohtaisesti osallinen”, hän lisäsi.

”Palasin eläkkeeltä auttamaan tiedostojen julkaisuhankkeen edistämisessä – en vähiten siksi, että olen itse kirjoittanut monet julkaistavista asiakirjoista, joten pystyn antamaan tiedotusvälineille ja kansalle niistä sisäpiiriläisen näkökulman.

Minulla on mureneva unelma.

Kuvateksti: Asioiden salailu saattaa saada asioista tietämättömät kehittelemään erilaisia ”salaliittoteorioita”. Nick Pope työskenteli puolustusministeriössä.

Mutkia matkassa

Minusta tuntui aikanaan, että tämä olisi hyvä uutisjuttu sitoutuneisuudestamme avata hallintoa ja tiedonvapautta. Asiat suistuivat kuitenkin valitettavasti raiteiltaan. Tuli viivettä ja alkuperäinen suunnitelma, että koko hanke saataisiin päätökseen noin kolmessa vuodessa, ylittyi roimasti.

Lisäksi käytäntö, että tiedostoihin käsiksi pääsemisestä piti maksaa pieni maksu, oli ymmärrettävästi epäsuosittu. Kansa väitti jo maksaneensa tiedostoista, koska hallinnon toimintoja kustannetaan verovaroista. Tiedostoista veloittaminen nähtiin ”tuplamaksuna”.

”Sitten tuli valituksia, että joitakin kansallisarkistoon julkaisuhankkeen viimeisissä vaiheissa lähetetyistä suurempaa keskustelua herättäneistä ufoarkistoista ei digitalisoitu, eikä niihin näin olleen päässyt käsiksi verkon kautta. Lopuksi ovat vielä monet nolot väitteet ´ikiajoiksi viimeisistä arkistoista´. Tämä on tyypillinen tarina, jossa hallinto nappaa itselleen tappion voiton leukaperistä.”   

Liukas tie ja järvi saattavat aiheuttaa ongelmi a autoilussa.

Kuvateksti: Iso-Britannian ufoarkistot ovat saaneet kokea Nick Popen mukaan vastoinkäymisiä julkaisuprosessin aikana. Kaikki kansalaiset eivät ole olleet tyytyväisiä.

Missä on savuava ase?

”Viimeisin X-arkistojen kätkö ei valitettavasti todennäköisesti ratkaise ufojen mysteeriä, koska näissä pian julkistettavissa tiedostoissa oleva on periaatteessa julkista kirjeenvaihtoa”, Pope lisäsi. ”Tämä saattaa sisältää havaintoraportteja ihmisiltä, jotka eivät olleet tietoisia, että puolustusministeriö hajotti ufoprojektinsa vuoden 2009 lopussa. Se saattaa sisältää myös tiedonvapauslakiin perustuvia pyyntöjä, sekä puolustusministeriön vastauksia niihin.

”Arkistot tulevat olemaan tietysti mielenkiintoisia, mutta ihmisten ei pidä odottaa mitään savuavaa asetta – siellä ei valitettavasti ole sellaista.”

Viimeisimpien asiakirjojen vapauttaminen ei ole paljoa vaimentanut epäilyjä siitä mitä vallan käytävillä todellisuudessa tapahtuu – erityisesti kun edellisiäkin julkaisuja on kuvailtu ”lopullisiksi”.

Savuava ase

Kuvateksti: Haastateltava sanoo, että vuonna 2020 julkaistavat asiakirjat eivät tule sisältämään ”savuavaa asetta”.

”Voin vahvistaa epäilyn oikeaksi”

”Paljastukset, että puolustusministeriöllä on lisää ufoarkistoja sen jälkeiseltä ajalta, kun he oletettavasti lopettivat ufoprojektinsa, tulee vain ruokkimaan teorioita, joiden mukaan tutkimukset eivät koskaan todella loppuneet, huolimatta siitä mitä parlamentti ja tiedotusvälineet ovat kertoneet”, Pope lisäsi.

”Voin vahvistaa tämän epäilyn oikeaksi, koska tiedän hyvässä asemassa olevasta tietolähteestä, että lentäjien tekemien havaintojen tutkiminen jatkuu. Niitä käsitellään Airprox-tapauksina (“lähi-ilma –tapaus”). Kaikki välttävät kaikin keinoin termin UFO käyttöä, koska sen käyttö saisi aikaan tiedonvapauslakivelvoitteita.”       

Ufon laskeutumispaikasta varoittava kyltti.

Kuvateksti: Puolustusministeriössä ufotutkimusta tehnyt Nick Pope sanoo, että termin UFO käyttö saa aikaan ”tiedonvapauslakivelvoitteita”. Nimitys on korvattu nimityksellä UAP (Unidentified Aerial Phenomena, ”tunnistamaton ilmassa oleva ilmiö”, ”tunnistamaton ilmailmiö”).

Ufohavainnot otetaan nyt kaikkialla maailmassa vakavasti

Pope jatkoi nostamalla esiin muutamia huhuja, jotka pysyvät todennäköisesti tässä vaiheessa vahvistamattomina.

Ufohavainnot otetaan nyt vakavasti kaikkialla maailmassa, johtuen Yhdysvaltojen salaiseen edistykselliseen ilmakehän ja avaruuden uhkien tunnistamisohjelmaan (AATIP) liittyvistä paljastuksista. Tuossa hankkeessa tutkittiin samanlaisia havaintoja kuin on nähtävissä Yhdysvaltojen merivoimien lentäjien kuvaamassa videossa. [Linkki Wikipedia: AATIP}

AATIP-projekti

Kuvateksti: AATIP on lyhenne sanoista Advanced Aerospace Threat Identification Program (”edistyksellinen ilmakehän ja avaruuden uhkien tunnistusohjelma”).

Yhdistyneen kuningaskunnan ufoprojekti Yhdysvaltojen haltuun?

Pope jatkoi: ”On myös huhuja, että Yhdysvaltojen viranomaiset ottivat puolustusministeriön (MoD) ufoprojektin haltuunsa. Vaikka en voi kommentoida näitä väitteitä, niin on olemassa kaksi mielenkiintoista vihjettä.

Ensinnäkin, Yhdysvaltojen merivoimat ovat käyttäneet viimevuosien ufohavaintoja kuvaillessaan ilmausta UAP [tunnistamaton ilmassa oleva ilmiö]. Me käytimme 1990-luvulla puolustusministeriössä (MoD) tuota samaa ilmausta käydessämme sisäisiä toimintamenettelykeskusteluja. Yhdysvaltain merivoimien puhemies sanoi, että UAP ”on Yhdistyneestä kuningaskunnasta lainaamamme termi”.

Toiseksi, on selvää, että Pentagonin ufoprojektissa tai AATIP-projektissa mukana olleilla ihmisillä on hyvät tiedot brittiläisistä ufotapauksista, kuten Rendleshamin metsän tapauksesta, ja myös Condign-projektista – ufoilmiön tiedusteluarviosta, joka auttoi järjestelyiden tekemisessä 1990-luvulla. [Linkki Wikipedia: Rendleshamin ufotapaus] [Linkki UFO-Finland ry: Project Condign]

Rendleshamin metsän uforeitin lähtöpaikka.

Kuvateksti: Iso-Britannian Suffolkissa Rendleshamin metsässä voi lähteä nykyään vaelmaan uforeitin. Kuvassa on reitin lähtöpaikka.

Vahvistavatko omituiset asianhaarat ihmisten epäilyjä?

Näiden uusien ufoarkistojen olemassaoloa koskevat paljastukset ovat mielenkiintoisia, mutta tulossa olevan julkaisun omituiset asianhaarat tulevat vain vahvistamaan ihmisten epäilyjä, että viranomaiset tietävät tästä aiheesta enemmän kuin antavat ymmärtää.”

”Mitä tulee minuun henkilökohtaisesti, niin huomaan saavani kaikesta tästä loputtomasti uusia kysymyksiä paljon sen jälkeen kun luulin työni loppuun tehdyksi. Kuten joku joskus sanoi: ”Juuri kun luulin päässeeni pois, minut vedettiin takaisin mukaan.”

Ei todisteita potentiaalisesta uhkasta

Yhdistyneen kuningaskunnat ilmavoimat (RAF) teki päätöksen lopettaa ufoyksikkönsä vuonna 2009, sen jälkeen kun se oli tehnyt johtopäätöksen, että mikään yli 50 vuoden aikana vastaanotettu raportti ei ollut tuonut koskaan esille mitään todisteita potentiaalisesta uhkasta. [Linkki Wikipedia: Yhdistyneen kuningaskunnan ilmavoimat (RAF)]

RAF on lyhenne sanoista Royal Air Force.

Kuvateksti: RAF on lyhenne sanoista Royal Air Force. RAF vastaa ilmapuolustuksesta.

Yksikön arkistot annettiin ennen kansallisarkistoon, usein aluksi salaiseksi julistettuina, kunnes ne julkaistaisiin tietyn vuosimäärän jälkeen. Viimeaikaisimmat RAF:n saamat raportit tullaan laittamaan nettiin tiedonvapauslakiin perustuvan pyynnön jälkeen. Oletetuista ufohavainnoista raportoivat kansalaiset ohjataan nyt ottamaan yhteyttä paikallisiin poliisivoimiin.  

RAF:n puhemies sanoi, että ”oli arvioitu olevan parempi julkaista nämä arkistot kuin jatkaa asiakirjojen lähettämistä kansallisarkistoon, joten he aikovat laittaa ne erityiselle gov.uk-nettisivulle”.  Asiakirjojen salaiseksi julistamisen poistoprosessi on parhaillaan käynnissä ennen julkaisua, jonka odotetaan tapahtuvan joskus vuoden 2020 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana.

Puolustusministeriöllä ei ole mielipidettä

RAF kuvaili vastauksena tiedonvapauspyyntöihin hallussaan olevien tiedostojen ”sisällön vastaavan kansalaisten havaintoja”. Se teki vielä lisäyksen: ”Puolustusministeriöllä (MoD) ei ole maapallon ulkopuolisen elämän olemassaolosta mielipidettä eikä mitään muutakaan, eikä se tutki uforaportteja.”    

Tekstejä erottava sininen vaakapalkki Iso-Britannian ufoarkistoista kertovassa jutussa.
Yhdistynyt kuningaskunta on avannut ufoarkistonsa.

Britannian ufoarkistot, taustaa: Yhdistynyt kuningaskunta (UK) vapauttaa salaiseksi julistettuja ufoarkistoja (14.5.2008)

Vuonna 2008 uutisoitiin, että Iso-Britannian ufoarkistot aiotaan avata. Tästä kaikki alkoi. Linkki uutisjuttuun, josta käännös on tehty: LINKKI. [Linkki Wikipedia: Yhdistyneen kuningaskunnan puolustusministeriö (MoD)]

Puolustusministeriön (MoD) ufoarkistoja kansallisarkistoon

Toistaiseksi on julkaistu kahdeksan kappaletta ufoihin liittyvää taltiointia – nelivuotisessa hankkeessa julkaistaan lopulta 160 tiedostoa. UK julkaisee vuosikymmenien takaisia ufoihin liittyviä arkistoja vapaasti kansalaisten saataville.

Britannian puolustusministeriö (MoD) aloitti maanantaina nelivuotisen hankkeen, jossa arkistoja siirretään Yhdistyneen kuningaskunnan kansallisarkistoon, joka puolestaan lähettää ne julkisesti tarkasteltaviksi. Ilmoitus tulee noin vuosi sen jälkeen kun Ranska laittoi ufoarkistojaan saataville nettiin.

Iso-Britannian ufoarkistot avattiin kun Ranska oli näyttänyt esimerkkiä avaamalla ensin omansa.

Kuvateksti: Ranska näytti mallia ja laittoi ufoarkistojaan julkisesti saataville ja kansalaisten nähtäväksi, Iso-Britannia seurasi perässä.

Hanke on vastaus valtavaan julkiseen mielenkiintoon ja lukuisiin ufoja, tai tunnistamattomia lentäviä esineitä, koskeviin tiedonvapauspyyntöihin (FOI), jotka vuosien kuluessa on jätetty. Puolustusministeriön entinen ufotutkija Nick Pope kutsui julkaisua ”hallituksen avoimmuuden ja tiedonvapauden suureksi päiväksi”. 

Kun hanke valmistuu, kansallisarkisto tulee sisältämään jotakuinkin 160 ufoihin liittyvää MOD-arkistoa 1950-luvulta vuoteen 2007 asti, mikä on ministeriön historian suurin yksittäinen arkistojulkaisu.  

Hylätty abduktoitu

Kansallisarkistojen nettisivujen ufosivulla on tällä hetkellä saatavilla kahdeksan tiedostoa. Tiedostot ovat vuosilta 1978 – 1987 ja sisältävät raportteja ufohavainnoista ja muukalaisten kohtaamisista, sekä siviileiltä että sotilashenkilöstöltä.

Raportit vaihtelevat mysteerinomaisista suorastaan eriskummallisiin. Eräs vanhempi mies sanoi, että vihreitä suojapukuja pitäneet olennot antoivat hänelle muukalaisten avaruusaluksessa henkilökohtaisen kiertoajelun, mutta hänet hylättiin lopulta abduktiosta ikänsä vuoksi.    

Iso-Britannian ufoarkistot sisältävät sekä siviilien että sotilashenkilöstön uforaportteka.

Kuvateksti: Ufoista ja muukalaisten kohtaamisista ovat raportoineet sekä siviilit että sotilashenkilöstö, niin kertovat ainakin Iso-Britannian ufoarkistot.

Puolustusministeriön valmistautuminen vuoden 1978 ufoväittelyyn

Mukana on myös kulissien takainen katsaus siitä kuinka puolustusministeriö (MoD) valmistautui Yhdistyneen kuningaskunnan ylähuoneessa pidettyyn vuoden 1978 ufoväittelyyn. Hallituksen virallisen vastauksen antoi väittelyssä lordi Strabolgi (David Kenworthy). Aloitteen oli tehnyt ufologi lordi Clancarty (Brinsley le Poer Trench).       

“Taivaalla on todellakin monia outoja ilmiöitä, ja ne ovat poikkeuksetta järkevien ihmisten raportoimia”, lordi Strabolgi sanoi loppuhuomautuksessaan. ”Mutta sellaisille ilmiöille on suuri määrä luonnollisia selityksiä. Ei ole olemassa mitään, mikä vihjaisi hänen majesteettinsa hallitukselle, että sellaiset ilmiöt ovat muukalaisten avaruusaluksia.”

Ajattelu kannattaa aina.

Kuvateksti: Tietämättömyys on viisauden alku – ellei tietämättömyys ole itsetarkoitus.

Käytännönläheinen lähestymistapa

UK:n Sheffield Hallam –yliopiston ufohistorian asiantuntija David Clarke sanoi, että puolustusministeriö otti väittelyn ja aiheen vakavasti. ”Tämä paperi osoittaa heidän tehneen huomattavan paljon töitä antaakseen lordi Straborgille tilanneselostuksia taustoista”, Clarke sanoi kansallisarkiston podcastissa. [Linkki Wikipedia: David Clarke]

Arkistot paljastavat myös ministeriön käytännönläheisen tavan lähestyä uforaportteja. Brittihallituksen kannalta ufoja kannattaa tutkia ainoastaan, koska ne saattaisivat olla uhka kansalliselle turvallisuudelle. “Heti kun he pystyivät sanomaan, että tämä tietty ufo ei ole vihollisen lentokone, heitä ei kiinnostanut viedä asiaa enää yhtään pidemmälle”, Clarke sanoi.

Brittihallutus tutkii ufoja, jos ne ovat uhka kansalliselle turvallisuudelle.

Kuvateksti: Haastateltu David Clarke sanoi, että brittihallitus ei tutki ufoja, jos ne eivät ole uhka kansalliselle turvallisuudelle.

”Puolustusministeriön ufoarkistojen vapauttamisen pitäisi olla suuri askel romutettaessa käsityksiä hallituksen suorittamasta peittelystä”, Clarke sanoi. Puolustusministeriöltä on hyvä liike tehdä tästä materiaalista julkista, ja osoittaa mitä he tietävät – mikä ei ole paljon.

Tekstejä erottava sininen vaakapalkki Iso-Britannian ufoarkistoista kertovassa jutussa.

Lue aiheesta lisää tältä sivustolta:

Jaa artikkeli: