ROSWELLIN TAPAUS

Artikkelikuvan kuvateksti: Tämän sivun tarkoitus on tukea Roswell-kirjasarjaa: 1) Roswellin todistajat 2) Roswellin avaruusolennon haastattelu 3) Päivä Roswellin jälkeen. Sivu ei sisällä kirjojen kanssa päällekkäistä tietoa. Tämä sivu ja sivusto pyrkii täyttämään kirjojen jättämiä aukkoja. Jos haluat tietää tarkemmin Roswellin tapauksesta, lue kirjat.

Uutinen Roswellin ”lentävästä kiekosta”

Sacramento Bee -sanomalehdessä julkaistiin 8.7.1947 oheinen uutisjuttu. (Walter Hautin ja Jesse Marcelin kuvia ei ollut alkuperäisessä jutussa.) Lehtijutussa uutisoidaan ”lentävästä kiekosta”, jonka Roswellin maavoimien lentokentän [Roswell Army Air Field (RAAF)] henkilöstö oli saanut haltuunsa.

Yhdysvalloilla ei ollut olemassa Roswellin tapauksen aikaan vielä ilmavoimia erillisenä puolustushaarana. ”Ilmavoimat” toimivat tuolloin vielä maavoimien sisällä, ja tapahtumapaikkaa lähin sotilastukikohta oli Roswellin maavoimien lentokenttä (RAAF). Yhdysvaltain ilmavoimat perustettiin ja erotettiin omaksi puolustushaarakseen hyvin nopeasti Roswellin tapauksen jälkeen 18.9.1947.

Roswellin tapaus sattui Roswellin kaupungin lähellä New Mexicon osavaltiossa Yhdysvalloissa.

Kuvateksti: Roswellin kaupungin sijainti New Mexicon osavaltiossa Yhdysvalloissa. Sanomalehdissä uutisoitiin vuonna 1947, että sinne putosi ”lentävä kiekko”, kuten lentävää lautasta tai ufoa siihen aikaan kutsuttiin. Mistä on kysymys?

Jesse Marcel ja Walter Haut

Jesse Marcel (27.5.1907 – 24.6.1986) tuli Roswell-asiassa julkisuuteen vuonna 1978. Walter Haut (3.6.1922 – 15.12.2005) antoi eläessään Roswellin tapahtumista ympäripyöreitä kierteleviä lausuntoja. Hän jätti kuitenkin Roswellin tapauksesta 26.12.2002 päivätyn omalla, notaarin ja todistajan allekirjoituksella vahvistetun kuolemanjälkeisen kirjallisen todistajalausunnon. Testamentissa kerrotaan kokonaisuudessaan ja perusteellisesti mitä Roswellissa hänen osaltaan tapahtui heinäkuussa 1947. Asiakirjaa ei saa julkaista ilman Hautin perheen lupaa, eikä tässä artikkelissa ole käytetty mitään tuon testamentin sisältämiä tietoja.

Jesse A. Marcel oli sotilastiedustelu-upseeri, joka lähetettiin tutkimaan tapahtumapaikkaa ensimmäisenä – muutaman muun mukana. Walter Haut oli tukikohdan julkisuuteen tiedottava upseeri, joka toimitti alkuperäisen ”lentävää kiekkoa” koskevan lehdistötiedotteen sanomalehdille ja radioasemille. 

Sacramento Bee -sanomalehden uutisjuttu 8.7.1947

Roswellin tapaus uutisoitiin vuonna 1947 sanomalehdissä.

Kuvateksti: Roswellin kaupungin läheltä New Mexicosta löydettiin heinäkuun alussa vuonna 1947 ”lentävä kiekko”, josta uutisoitiin sanomalehdissä, mm. Sacramento Bee -sanomalehdessä. Samasta asiasta uutisoivat muutkin sanomalehdet, kuten Roswell Daily Record ja Morning Dispatch. Uutinen levisi uutistoimistojen kautta ympäri maailmaa. Eversti William Blanchardin saneleman lehdistötiedotteen toimitti sanomalehtiin ja radioasemille RAAF-tukikohdan tiedotusupseeri Walter Haut. Sotilastiedustelu-upseeri Jesse A. Marcel oli tutkimassa tapahtumapaikkaa ensimmäisten joukossa.

Maavoimat paljastavat, että heillä on hallussaan maatilalta New Mexicosta löydetty lentävä kiekko

ROSWELL, (New Mexico), 8. heinäkuuta – Maavoimien ilmavoimat tiedotti tänään, että maatilalta Roswellin läheltä on löydetty lentävä kiekko ja, että se on maavoimien hallussa. Roswellin maavoimien lentokentän julkisuuteen tiedottava upseeri luutnantti Walter Haut tiedotti, että löytö oli tehty ”jossakin vaiheessa viime viikolla” ja, että se on siirretty lentokentälle yhteistyössä sheriffintoimiston kanssa.

Korkeampi pääesikunta

”Se tutkittiin Roswellin maavoimien lentokentällä, jonka jälkeen Roswellin 509. pommitusryhmän sotilastiedustelu-upseeri majuri Jesse A. Marcel antoi sen myöhemmin lainaan korkeampaan pääesikuntaan.” Maavoimat eivät antaneet muita yksityiskohtia.

Hautin tiedonanto:

”Useista lentäviä kiekkoja koskevista huhuista tuli eilen todellisuutta, kun Roswellin maavoimien lentokentän 8. ilmavoimien 509. atomipommitusryhmän sotilastiedustelu-upseeri oli niin onnekas, että sai haltuunsa kiekon tehtyään yhteistyötä erään paikallisen maatilanhoitajan ja Chavesin piirikunnan sheriffintoimiston kanssa. Lentävä esine laskeutui maatilalle Roswellin lähelle jossakin vaiheessa viime viikolla. Koska maatilanhoitajalla ei ollut puhelinlaitteistoa, maatilanhoitaja varastoi kiekon siihen asti kunnes pystyi ottamaan yhteyttä sheriffintoimistoon, joka puolestaan ilmoitti asiasta 509. pommitusryhmän sotilastiedustelu-upseeri majuri Jesse A. Marcelille.”

Tutkittiin Roswellissa

”Toimenpiteisiin ryhdyttiin välittömästi ja kiekko vietiin maatilanhoitajan kotiin. Se tutkittiin Roswellin maavoimien lentokentällä, jonka jälkeen majuri Marcel antoi sen myöhemmin lainaan korkeampaan pääesikuntaan.” Maatilanhoitajan nimeä ja paikan sijaintia ei kerrottu. Tiedonannosta ensimmäisenä uutisoineen KSWS-radioaseman George Walsh sanoi, että ainoastaan majuri Marcel, Roswellin komentava upseeri eversti W.H. Blanchard ja maatilanhoitaja olivat nähneet täällä olevan esineen. Walsh raportoi sheriffin menneen välittömästi Roswellin kentälle sotilastiedustelu-upseerin puheille kuultuaan maatilanhoitajalta asiasta.

Roswellin tapauksesta annettiin lehdistötiedote, jonka mukaan haltuun oli otettu lentävä kiekko.

Kuvateksti: Lehdistötiedotteen toimitti heinäkuussa 1947 uutismediaan Roswellin RAAF-tukikohdan julkisuuteen tiedottava upseeri Walter Haut.

Roswellin tapauksesta kertovia artikkeleita toisistaan erottava sininen vaakapalkki.

Walter Haut: Roswellin lehdistötiedote

Roswellin maavoimien lentokentällä [Roswell Army Air Field (RAAF)] vuonna 1947 julkisuuteen tiedottavana upseerina toiminut luutnantti Walter Haut antoi Sirius Disclosure -projektille videoidun todistajalausunnon, jossa hän kertoo alkuperäisestä ”lentävää kiekkoa” koskevasta lehdistötiedotteesta. Linkki käännettyyn todistajalausuntoon: LINKKI.

Kyllä, herra!

Walter Haut: Toimittamani kertomus oli hyvin yksinkertainen. Se oli se mitä kenraali Blanchard halusi lehdistötiedotteeseen laitettavaksi. Kun kenraali sanoo yliluutnantille lähes sanasta sanaan mitä hän haluaa lehdistötiedotteeseen, niin arvaa mitä hän saa? Heidän kanssaan ei väitellä ja sanota: ”Jaa, minun mielestäni se kuulostaisi paremmalta, jos sanoisimme tällä tavoin tai tuolla tavoin.” Vastaus kaikkeen oli: ”Kyllä, herra!”

Roswellin tapaus työllisti RAAF-tukikohdan komentavaa upseeria William Blanchardia.

Kuvateksti: Roswellin maavoimien lentokentän (RAAF) komentava upseeri kenraali [silloinen eversti] William Blanchard saneli tiedotusupseeri Walter Hautille lehdistötiedotteen, jonka mukaan Roswellin kaupungin läheltä oli otettu talteen ”lentävä kiekko”. Walter Haut toimitti tiedotteen paikallisiin sanomalehtiin ja radioasemille. Uutinen levisi ympäri maailmaa.

Meillä on hallussamme lentävä lautanen

Haastattelija: Mitä lehdistötiedotteessa tarkalleen ottaen sanottiin?

Walter Haut: Se oli oikeastaan perusolemukseltaan hyvin yksinkertainen toteamus, että meillä on hallussamme lentävä lautanen. Se löydettiin maatilalta Roswellin pohjoispuolelta, ja lennätettiin kenraali Rameyn toimistoon 8. ilmavoimille, joka oli seuraavaksi korkein komentopaikka. Se loppui siihen.

Walter Haut: Kenraali Blanchard antoi saamani tiedot minulle lähes sanasta sanaan. Hän luki minulle sanomansa edessään olleesta muistilehtiöstä, ja minä kirjoitin sen ylös. Kävimme kaiken suunnilleen läpi. Hän sanoi: ”Haluan sinun antavan tämän paikallisille sanomalehdille ja radioasemille. Tee viestinvientikeikka.” Hän sai vastaukseksi vain ”kyllä, herra”, ja niin minä menin.

Sitä ei olisi pitänyt painaa lehteen alunperinkään

Walter Haut: Kaikki isot palaset ja osat laitettiin.. luulen sen olleen siihen aikaan… voi… C-54 lentokone, johon materiaalia pääasiassa lastattiin. Lentokone lennätettiin, mutta materiaalia ei lennätetty. Se oli melko hyvin järjestelty. Luulen, että ajatus sen hoitamiseksi tuolla tavoin tuli tiedonkulkukanavia pitkin ylempää Washingtonista. Meille sanottiin, että olimme kaikki väärässä, että kyseessä oli vain säähavaintopallo. Se oli… Ainoa kuulemamme asia oli: ”Tämä on sen tarinan loppu. Sitä ei olisi pitänyt painaa lehteen alun perinkään.” Tämän tyylinen juttu…aaah… Tuollaisia asioita tapahtuu, kun yläpuolellasi on koko joukko sotilasarvoltaan korkeampia, ja olet vain pieni yliluutnantti kasan pohjalla.

Roswellin tapaus päätyi sanomalehtiin annetun lehdistötiedotteen vuoksi.

Kuvateksti: Roswellin tapaus päätyi sanomalehtiin annetun alkuperäisen lehdistötiedotteen vuoksi.

Toivottavasti juttu ei räjähdä kasvoillemme

Walter Haut: Ajattelin ehkä päällimmäisenä: ”Voi hyvä Jumala, toivottavasti tämä juttu ei räjähdä kasvoillemme.” Se olisi ollut niin helppoa. Jotkut sotavoimissa eteen tulleet asiat karkasivat käsistä. Toivoin tämän olevan juttu, joka vain hautaisi itsensä miellyttävästi. Ajattelen peittelyä olleen erittäin paljon. En voi kuitenkaan todentaa sitä.

Kapistus oli jotain ulkoavaruudesta

Walter Haut: Vilpitön vaikutelmani vain on, että kapistus oli jotain ulkoavaruudesta. Päätimme, että… sanoin me… Sotavoimat päättivät, että kansamme ei ole välttämättä kovin suopea hyväksymään sitä. Jotain tuli ulkoavaruudesta ja iskeytyi omaan maaperäämme. Ihmisiä on hieman vaikea saada hyväksymään sellaista. Siitä on nykyään kaikenlaista sanailua ja selitystä, ja kansa sanoo vain: ”Ai. Saatan muistaa tuosta jotain, mutta mitähän tässä Kippari-Kalle sarjakuvassa tapahtuu?” Käytän tuota ääripään esimerkkinä. Ihmiset eivät välitä nykyään juurikaan 50 vuotta sitten tapahtuneista asioista. 

Roswellin tapaus kirvoitti toivoitti lehdistötilaisuuden.

Kuvateksti: Kenraali Roger Ramey kumosi kenraali William Blanchardin tiedotteen lentävästä kiekosta. Ramey piti lehdistötilaisuuden Fort Worthissä Teksasissa sijaitsevassa toimistossaan ja ilmoitti koko maailmalle, että ”lentävä kiekko” olikin vain väärin tunnistettu säähavaintopallo. Lehdistötilaisuudessa oli mukana myös majuri Jesse A. Marcel, mutta hänellä ei ollut lupaa puhua mitään. Marcelin piti vain poseerata valokuvissa säähavaintopallon riekaleiden kanssa. Lehdistö menetti tiedotustilaisuuden jälkeen täysin mielenkiintonsa ”lentävää kiekkoa” koskevaan uutiseen.

Roswellin tapaus uutisoitiin myös Roswell Dispatch -sanomalehdessä.

Kuvateksti: Uutisotsikoita Roswell Dispatch -sanomalehdestä. 1) Armeija tyrmää Roswellin lentävän kiekon maailman kihistessä jännityksestä. 2) Upseerit sanovat kiekon olevan säähavaintopallo. Uutisotsikoista alkoi hiljaisuus, jonka rikkoi vasta majuri Jesse A. Marcel vuonna 1978.

Roswellin tapauksesta kertovia artikkeleita toisistaan erottava sininen vaakapalkki.

Majuri Jesse Marcel, kuten hän itse asiat sanoi

Linkki käännettyyn haastatteluun: LINKKI. Majuri Jesse Marcel kuvailee tässä haastattelussa Roswell-materiaaleja, pidettyä lehdistötilaisuutta ja käyntiään pirstalekentällä (ei maahansyöksypaikalla). 

”Painotonta” materiaalia

Jesse Marcel: Mitkään poimimistamme materiaaleista eivät painaneet mitään. Se oli painotonta. Tuntui kuin käsissä ei olisi ollut mitään. Löysin yhden metallinpalan, joka siis näytti metallilta. Se ei ollut taipuisaa, vaikka se oli yhtä ohutta kuin tupakka-askeissa käytetty folio. Se oli niin ohutta. Pojat sanoivat, että tässä on jotain epätavallista. Hän sanoi: ”Yritin tehdä siihen metalliin lommoa, mutta sitä ei voinut taivuttaa, eikä siihen saanut tehtyä minkäänlaista jälkeä.” Hän sanoi ottaneensa moukarin ja takoneensa sitä. Hän laittoi sen maahan ja takoi sitä, mutta moukari vain kimposi siitä pois.

Roswellin tapaus sai Jesse Marcelin ymmälleen, materiaali oli painotonta, vaikutti kuin käsissä ei olisi ollut mitään.

Kuvateksti: Roswellin kaupungin lähellä New Mexicossa heinäkuussa 1947 sattunut Roswellin tapaus sai Marcelin ymmälleen. Materiaali vaikutti olevan painotonta, tuntui kuin käsissä ei olisi ollut mitään.

Lehdistötilaisuus

Jesse Marcel: Hän [kenraali Roger Ramey] sanoi minulle, että en saa sanoa mitään. Hän sanoi: ”Minä hoitelen tämän tästä eteenpäin.” Niin hän myös teki. Hän sanoi ulos tullessaan kertoneensa lehdistölle, että se oli vain säähavaintopallo – maahan syöksynyt säähavaintopallo. Mutta se ei ollut todellakaan säähavaintopallo, eikä lentokone. Joten, mikä se olisi voinut olla? En tiennyt sitä silloin, enkä tiedä vieläkään. He ottivat tietenkin valokuvia, ja heillä oli siellä suuri määrä mikrofoneja. Minulta haluttiin kommentteja, mutta minulla ei ollut oikeutta kommentoida. Joten, pystyin ainoastaan pitämään suuni kiinni.

Kenraali Ramey oli se, joka keskusteli… kertoi sanomalehdille, tarkoitan uutistoimittajalle, mikä se oli ja, että asia pitäisi unohtaa. Se ei ollutkaan mitään sen enempää kuin säätä tarkkaileva havaintoilmapallo. Tiesimme tietenkin molemmat asioiden olevan eri tavalla.

Roswellin tapaus unohdettiin 30 vuodeksi.

Kuvateksti: Kenraali Ramey sanoi majuri Jesse Marcelin mukaan uutistoimittajille, että koko asia pitäisi unohtaa. Niin kävikin, Roswellin tapaus unohdettiin lähes täysin 30 vuodeksi.

Pirstalekenttä

Jesse Marcel: Lähdimme Roswellista iltapäivällä suunnilleen klo 15:30 ja 16:00 välillä. Kuten näette [videosta], kyseessä on laakea tasanko. Oli itse asiassa hyvin vaikea lähteä oikeaan suuntaan etsimään sitä. Meidän piti seurata maatilallista sinne. Menimme maahansyöksypaikalle [seuraavana] aamuna. En voinut uskoa näkemääni, sitä [tavaraa] oli niin paljon. Se oli levinnyt laajalle alueelle. Ryhdyimme keräämään pirstaleita niin paljon kuin pystyimme, ja lastasimme sitä kärryyn [autoon]. Siihen kului suurin osa päivästä, koska palaset olivat niin pieniä. Meidän piti keräillä paljon.

Ennennäkemätön materiaali

Jesse Marcel: Löysimme metallinpalan, jonka leveys oli suunnilleen 60 cm ja pituus 60 – 90 cm. Tuntui kuitenkin kuin käsissä ei olisi ollut mitään. Se ei ollut yhtään paksumpaa kuin tupakka-askeissa käytetty folio. Huomioni kiinnitti kuitenkin se, että sitä ei voinut taivuttaa, eikä sitä saanut lommoille, jopa moukari kimposi siitä pois. Tiesin, että en ollut nähnyt mitään vastaavaa aiemmin. En tiedä vieläkään mitä se oli.

Roswell-materiaalia ei saanut lommoille edes moukarilla.

Kuvateksti: Roswell-materiaali oli majuri Jesse Marcelin mukaan ”painotonta”, taipumatonta, tukakka-askeissa käytetyn folion paksuista, eikä sitä saanut lommoille edes moukarilla.

Ei tästä maailmasta

Jesse Marcel: Se ei ollut mitään tästä maailmasta, siitä olen täysin varma. Olin sotilastiedustelu-upseeri, kaikki lentokoneissa ja lentomatkailussamme käytetyt materiaalit olivat minulle tuttuja. Tämä ei ollut mitään senkaltaista. Se ei voinut olla, se ei olisi voinut olla.       

Roswellin tapauksesta kertovia artikkeleita toisistaan erottava sininen vaakapalkki.

Roswellin tapaus: yliluutnantti Jack Trowbridgen todistajalausunto

Roswellin tapauksen materiaalien silminnäkijä.

Kuvateksti: Yliluutnantti Jack Trowbridgen videoitu todistajalausunto on pahasti ristiriidassa ilmapalloselityksen kanssa. Trowbrigde sanoo, että majuri Jesse A. Marcel pakotettiin valehtelemaan lehdistölle. Marcel ei pitänyt siitä, mutta totteli määräyksiä.

Yliluutnantti Jack Trowbridge: Roswellin tapaus

Seuraava haastattelu on ensimmäinen kerta kun yliluutnantti Jack Trowbridge on suostunut puhumaan kameran edessä Roswellin maahansyöksykokemuksestaan. Linkki kännettyyn videoon: LINKKI.

Sotilastiedustelussa Jesse Marcelin kanssa

Jack Trowbridge: Nimeni on Jack Trowbridge ja minut oli määrätty Roswelliin huhtikuussa 1947. Minut määrättiin edelleen sotilastiedustelupuolelle Jesse Marcelin kanssa, joka oli majuri ja sotilastiedustelun johtaja. Minä olin yliluutnantti, lentäjä.

Pelasimme kyseisenä iltana bridge-korttipeliä majuri Marcelin kotona. Vaimoni oli siellä, ja koko tiedusteluporukka oli pelaamassa siellä bridgeä, paitsi Jesse. Hän oli ulkona keräämässä sitä roinaa pirstalekentältä. OK? Hänen saapuessaan oli jo melko myöhä. Lopetimme bridge-pelin mennäksemme katsomaan mitä Jesse oli tuonut. Se kiinnosti kovasti.

Materiaalit

Jack Trowbridge: Sen ulkonäkö muistutti alumiinia. Ne olivat ilma-aluksen pinnan palasia, tai mikä ikinä se kapistus oli. Oli myös joitakin palkkeja, joissa oli hieroglyfin kaltaisia kuvajuttuja. Ajattelin niiden olevan ulkoseinästä, mutta kuka tietää? Se oli joka tapauksessa mielenkiintoista. Sain käsitellä materiaalia, ja materiaalilla oli joitakin merkillisiä ominaisuuksia. Se esimerkiksi näytti Hershey´s-patukan päälliseltä. Kun sitä puristi käsissään niin kovaa kuin pystyi, ja päästi sitten irti, niin se palasi välittömästi takaisin alkuperäiseen muotoonsa.

Herneys+s suklaapatukka.

Kuvateksti: Hershey´s-patukka. Kyseisen suklaapatukan kuoria on monenvärisiä.

Turvat tukkoon, mitään ei tapahtunut

Jack Trowbridge: Jesse toi sitä rompetta seuraavana päivänä jonkin verran tiedustelutoimistoon. Katselimme sitä ja leikimme sillä jonkin aikaa, sitten kaikki menivät takaisin töihinsä. Myöhemmin samana päivänä: ”Pum!” Kukaan ei tiedäkään mitään. Turvat tukkoon. Mitään ei tapahtunut, ja niin edelleen. Palveluksessa ollessa tehdään, kuten käsketään.

Voisi sanoa, että hänet pakotettiin valehtelemaan lehdistölle

Jack Trowbridge: Marcel kutsuttiin Fort Worthiin näyttämään löydöksiään lehdistölle. No, se mitä hänen piti näyttää lehdistölle, oli todellakin säähavaintopallo, mutta se hänen [pirstalekentältä] tuomansa tavara ei ollut säähavaintopallo. Joten voisi sanoa, että hänet pakotettiin valehtelemaan lehdistölle. Hän ei ollut mielestäni kovin hyvillään siitä, mutta jälleen, on tehtävä mitä käsketään. Palveluksessa noudatetaan määräyksiä. He pelkäsivät Amerikan kansan menevän paniikkiin tuosta tiedosta. En usko, että niin olisi tapahtunut. Mutta hei, sana tuli ylempää, ja on tehtävä mitä käsketään.

Onko Roswellin tapaus räjähtämätön uutispommi?

Kuvateksti: Yliluutnantti Jack Trowbridge ei usko, että kansalaiset olisivat menneet paniikkiin vaikka todelliset uutiset olisikin kerrottu jo vuonna 1947.

Roswellin tapauksesta kertovia artikkeleita toisistaan erottava sininen vaakapalkki.

Roswellin tapaus: valeuutiset paljastuvat – prikaatikenraali Thomas DuBosen valaehtoinen kirjallinen todistajalausunto

Roswellin tapauksesta valehdeltiin lehdistölle.

Kuvateksti: Roswellin tapauksen säähavaintopalloselitys paljastui lopullisesti valeuutiseksi ja tahalliseksi lehdistölle valehteluksi, kun Yhdysvaltain ilmavoimien eläkkeelle jäänyt prikaatikenraali Thomas DuBose jätti 16.9.1991 päivätyn valaehtoisen kirjallisen todistajalausunnon. DuBose jätti myös videoidun lausunnon. Thomas J. DuBose varmasti tietää mistä puhuu, koska hän oli itse esittelemässä säähavaintopalloa lehdistölle kenraali Roger M. Rameyn kanssa. DoBose ei ole todellakaan ainoa valaehtoisen todistajalausunnon jättänyt, mutta tässä on esitetty vain hänen lausuntonsa. Tämän lausunnon myötä alkoi olla tarvetta keksiä Roswellin tapaukselle uusia selityksiä.

YouTube-logo ja kuvatekstinä linkki Thomas DuBosen videoituun todistajalausuntoon Roswellin tapauksesta.

Kuvateksti: Katso prikaatikenraali Thomas DuBosen videoitu lausunto tästä YouTube-linkistä.

Thomas DuBosen kirjallinen valaehtoinen todistus

(1) Nimeni on Thomas Jefferson DuBose

(2) Osoitteeni on: [luottamuksellinen]

(3) Jäin eläkkeelle Yhdysvaltain ilmavoimista vuonna 1959 sotilasarvolla prikaatikenraali.

(4) Olin heinäkuussa 1947 sijoitettuna Fort Worthiin Teksasiin Fort Worthin maavoimien lentokentälle. Palvelin kahdeksansien ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Roger Rameyn esikuntapäällikkönä. Sotilasarvoni oli eversti.     

(5) Sain heinäkuun alussa puhelinsoiton kenraalimajuri Clemens McMullenilta, strategisen ilmakomennuksen apulaiskomentajalta. Hän kysyi mitä tiesimme lehdistön raportoimasta Roswellin läheltä New Mexicosta löydetystä esineestä. Soitin eversti William Blanchardille, Roswellin maavoimien lentokentän komentajalle, ja ohjasin hänet lähettämään materiaalin sinetöidyssä kontissa minulle Fort Worthiin. Niinpä tiedotin asiasta kenraalimajuri McMullenille.

(6) Kun materiaalia kuljettanut kone saapui Roswellista, pyysin tukikohdan komentaja eversti Al Clarkia ottamaan materiaalin haltuunsa ja kuljettamaan sen B-26:ssa kenraalimajuri McMullenille Washington D.C.:hen. Ilmoitin kenraalimajuri McMullenille, ja hän sanoi minulle, että hän lähettäisi materiaalin henkilökohtaisen lähetin viemänä omalla lentokoneellaan ilmavoimien materiaalilaitoksen komentavalle kenraalille Benjamin Chidlawille Wright Fieldiin [myöhemmin Wright-Pattersonin lentotukikohta]. Koko operaatio hoidettiin tiukinta mahdollista salassapitoa noudattaen.

(7) Kenraalimajuri Rameyn toimistossa otetuissa valokuvissa näkyvä materiaali oli säähavaintopallo. Materiaalin selittäminen säähavaintopalloksi oli peitetarina lehdistön huomion pois kääntämiseksi.  

(8) Minulle ei ole maksettu, enkä ole saanut tämän lausunnon antamisesta mitään arvotavaraa. Lausunto on parhaiden muistikuvieni mukainen totuus.  

Allekirjoitus: T. J. DuBose

Päivämäärä 16.9.1991

Allekirjoituksen oikeaksi todistavat: Linda R. Split, Floridan osavaltion yleinen notaari (sekä kolme muuta henkilöä).

Roswellin tapauksen lehdistötilaisuus.

Kuvateksti: Thomas DuBose (tuolilla) ja kenraali Roger Ramey esittelemässä vuonna 1947 lehdistölle säähavaintopallon riekaleita. DuBosen vuonna 1991 antaman kirjallisen todistajalausunnon mukaan säähavaintopalloselitys oli peitetarina lehdistön harhauttamiseksi.

Alkuperäinen englanninkielinen todistajalausunto

Linkki nettisivulle, josta löydät edelle käännetyn DuBosen alkuperäisen todistuksen: https://ufologie.patrickgross.org/rw/w/thomasdubose.htm

Roswellin tapauksesta kertovia artikkeleita toisistaan erottava sininen vaakapalkki.
Curtis P-40 hävittäjälentokone.

Kuvateksti: Curtis P-40 hävittäjälentokone suoritti ensilentonsa vuonna 1938.

Roswellin tapaus: kersantti Homer Rowlett Jr.:n poika Larry Rowlett todistaa

Linkki käännettyyn videoon: LINKKI.

Isä oli ilmavoimien kersantti

Larry Rowlett: Nimeni on Larry Rowlett. Olen Homer Rowlettin poika. Hän oli ilmavoimien kersantti. Minun ja isäni suhde oli… En voi sanoa sen olleen loistava suhde, mutta se oli hyvä suhde. Meillä ei ollut koskaan mitään suuria ongelmia tai muuta.     

Roswellin tapauksen silminnäkijä.

Kuvateksti: Yhdysvaltain ilmavoimien kersantti Homer Rowlett Jr., josta hänen poikansa Larry Rowlett tässä puhuu. Roswellin tapaus oli isän ja pojan keskusteluaiheena 1980-luvun lopussa.

Homer Rowlett jakaa salaisuuden poikansa kanssa

Larry Rowlett: Puhuin 1980-luvun lopussa isäni kanssa. Olimme kaupassa ja tavallaan ajauduimme keskustelemaan siitä siellä. Hän kertoi olleensa mukana siivousmiehistössä, joka meni vuonna 1947 keräilemään [tavaraa] maahansyöksypaikalta. Ajauduimme siis keskustelemaan aiheesta, tiedäthän? Hän ei halunnut todella… Asioita piti nyhtää hänestä, ja se oli vaikeaa. Hän oli uskoakseni myös kipeänä silloin, joten… En tiedä. Se on…

Harmaiden ”paketointi” ja tukikohtaan toimitus

Larry Rowlett: Mutta, hän kertoi minulle harmaista. Hän sanoi menneensä sinne. Hän kääntyi ympäri, ja yhtäkkiä niitä makasi siinä kolme. Tiedäthän? Hän paketoi ne ja toimitti ne tukikohtaan. Kun he pääsivät sinne [tukikohtaan], heille selvisi, että siellä ei pystytty ajattelemaan selkeästi. Ne kiidätettiin Dallasiin Wort Worthiin, josta ne menivät Pentagoniin ja Wright-Pattersonin lentotukikohtaan Ohioon. Hän ei ollut kertonut kenellekään.

Sotilaita sotatantereella.

Kuvateksti: Roswellin tapaukseen osallinen kersantti Homer Rowlett oli kertonut pojalleen, että tukikohdassa ei pystytty ajattelemaan selkeästi. Miksi ei?

Viranomaiset uhkasivat eläkkeen-, hengen ja perheen hengen menetyksellä

Larry Rowlett: Sitten hän sanoi, että valtionjohdosta oli sanottu heille välikohtauksen tapahduttua… että tämä… Viranomaiset olivat tulleet ja koonneet heidät kaikki yhteen, ja sanoneet heille, että heidän ei pidä sanoa tästä asiasta mitään. He uhkasivat heidän eläkettään, henkeään ja heidän perheidensä henkiä. Levisi tieto, jonka mukaan heille oli sanottu aavikon olevan laaja, ja voitaisiin… ”Jos puhutte asiasta, laitamme teidät paikkoihin, joista teitä ei koskaan löydetä.”

Aavikkoerämaata Roswellin kaupungin lähistöllä New Mexicossa Yhdysvalloissa.

Kuvateksti: New Mexicossa ja Roswellin kaupungin ympäristössä on laajoja aavikkoerämaita.

Roswellin tapauksesta kertovia artikkeleita toisistaan erottava sininen vaakapalkki.
Yhdysvaltain maavoimien henkilöstöä ja kulkuneuvo.

Roswellin tapaus: kersantti Homer Rowlett Jr.:n tytär Carlene Green todistaa

Linkki käännettyyn videoon: LINKKI.

Isä oli tapahtumapaikalla osana siivousmiehistöä

Carlene Green: Nimeni on Carlene Green ja asun täällä Roswellissa. Isäni oli ilmavoimissa, ja hän oli siihen aikaan vuonna 1947 sijoitettuna tänne Roswelliin. Hänet määrättiin tapahtumapaikalle osaksi siivousmiehistöä. Hänellä oli korkein mahdollinen ilmavoimien myöntämä turvaluokitus. Hän ei pystynyt, eikä yrittänyt keskustella koskaan tapauksesta.

Homer Rowlett jakaa salaisuuden tyttärensä kanssa

Carlene Green: Hän menehtyi vuonna 1988. Hänellä oli… Hänen viimeinen palveluturneensa oli Vietnamissa. Hän oli hankkinut sinne Agent Orange -kasvimyrkkyä, josta aiheutui lopulta syöpä selkään. Hän ei halunnut kuolla kotona, hän halusi kuolla sotilassairaalassa. Kun hän makasi pyörällisillä paareilla odottaen ambulanssiin siirtämistä, hän sanoi minulle: ”Kulta, kertomus on totta. Älä anna kenenkään kertoa sinulle koskaan mitään muuta.” Hän sanoi: ”Välikohtaus tapahtui. Siellä oli avaruusalus.” Hän sanoi, että siellä oli harmaita.

Suutelin häntä, ja se oli viimeinen kerta kun sain puhua isäni kanssa. Hän oli erittäin sitoutunut, sitoutunut herrasmies. Hän rakasti asepalvelustaan ja perhettään. Hän teki parhaansa hoitaakseen ne molemmat. Uskon kaikesta sydämestäni hänen kertomansa. Mielessäni ei ole pienintäkään epäilystä.

Sairaalan vuoteita.

Kuvateksti: Roswellin tapahtumapaikan siivousmiehistöön kuulunut Homer Rowlett sanoi tyttärelleen kuolinvuoteellaan, että siellä oli ”avaruusalus ja harmaita”.

Roswellin tapauksesta kertovia artikkeleita toisistaan erottava sininen vaakapalkki.

Roswellin tapaus ja Majestic 12 -asiakirjat

Ufologi Jaime Shandera sai vuonna 1984 kirjekuoren, jossa oli filminauha. Kun filminauha kehitettiin, siinä näkyi kuvia kahdeksasta sivusta asiakirjoja, jotka vaikuttivat olevan ”operaatio Majestic 12:sta” kuvailevia selontekoja. Asiakirjavuodon keskeisin tarkoitus oli ilmeisesti Yhdysvaltain presidentti Harry S. Trumanin vuonna 1952 valtuuttaman 12 jäsenestä muodostuvan salaisen toimikunnan paljastaminen.

Yhdysvaltain presidentti Harry S. Truman.

Kuvateksti: Harry S. Truman toimi Yhdysvaltain presidenttinä 12.4.1945 – 20.1.1953. Roswellin tapaus sattui heinäkuun alussa 1947.

Asiakirjoissa selitettiin kuinka muukalaisten avaruusaluksen maahansyöksy Roswellissa vuonna 1947 oli salattu, kuinka talteen otettua maapallon ulkopuolista teknologiaa voitaisiin hyödyntää, ja kuinka Yhdysvaltojen tulisi suhtautua maapallon ulkopuoliseen elämään tulevaisuudessa. Viranomaiset eivät ole myöntäneet asiakirjojen aitoutta, ne on tuomittu väärennöksiksi. Ohessa yhden Majestic 12 -asiakirjan yksi sivu (1/8) käännöksineen.

Yhden Majestic 12 -asiakirjan yksi sivu englanninkielisenä.
Majestic 12 -asiakirjan yksi sivu käännettynä suomenkielelle.
Punainen taivaanranta ja nettiosoite Majestic 12 -asiakirjoja käsittelevälle sivustolle.

Kuvateksti: Majestic 12 -asiakirjoja on nähtävillä englanninkielentaitoisille erinomaisella nettisivustolla majesticdocuments.com. [Linkki: MJ-12 (1942 – 1953)]

Roswellin tapauksesta kertovia artikkeleita toisistaan erottava sininen vaakapalkki.

June Crain, töissä Wright-Pattersonin ilmavoimien tukikohdassa

June Crainiä on haastateltu ilmeisesti useampaan kertaan. Käännös sisältää hieman päällekkäisyyttä, siinä on yhdistetty useampi haastattelu. Linkkit käännettyihin haastatteluihin: LINKKI 1, LINKKI 2, LINKKI 3, LINKKI 4.

Taustaa

Selostaja: June Crain työskenteli [Wright-Pattersonin ilmavoimien] tukikohdan salaiseksi luokitellussa toimistossa. Hän kertoi tarinansa hieman ennen kuolemaansa. [Linkki Wikipedia: Wright-Patterson Air Force Base, “Wright-Pattersonin ilmavoimien tukikohta”]

Kuvateksti: Yhdysvaltain ilmavoimien Wright-Pattersonin tukikohdassa työskennellyt June Crain kertoi tämän hieman ennen kuolemaansa.

June Crain, Wright-Pattersonin ilmavoimien tukikohta

June Crain: Aloitin Wright-Pattersonissa vuonna 1942. Olin 18-vuotias. Kaikki ihmiset joiden kanssa työskentelin, olivat minua vanhempia, joten olen luultavasti viimeinen hengissä oleva laboratorioryhmästäni, ja luultavasti viimeinen hengissä puhumaan tästä. Minulla oli Q-kulkulupa. Työskentelin tieteilijöiden ja insinöörien kanssa. Tunsin miehen nimeltä Clarence Smith, hän oli ylikersantti. Hän tuli eräänä päivänä erittäin järkyttyneenä sisälle ennen kuin aloitimme työt. Clarence kertoi, että hänen lentokoneensa toi New Mexicosta kuljetuslaatikoissa kaksi ruumista. Kun kysyin häneltä, että mikä lentokone oli pudonnut, hän sanoi: ”ei se ollut lentokone, se oli lentävä lautanen”.

Kuvateksti: Kuvahaun tulos hakusanalla Wright-Patterson Air Force Base, ”Wright-Pattersonin ilmavoimien tukikohta”.

Kolme maahansyöksyä

June Crain: No, he tiesivät vuoteen 1952 mennessä kolmesta maahansyöksystä, joista minä olin tietoinen, ehkä niitä oli enemmän. Vuonna 1952 oli maahansyöksyn peittely. [Linkki: Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun (CIA) ufoasiakirjoja vuodelta 1952] Roswell sattui vuonna 1947. Se ilmapallo-juttu oli hemmetinmoinen valhe silloin ja on valhe yhä.

Palanen jotain…

Haastattelija: Oliko tuo saman ajanjakson aikana? Muistan kuinka mainitsit aiemmin, että joku tosiasiassa näytti sinulle palan jotain?

June Crain: Kyllä.

Haastattelija: Oliko se saman ajanjakson aikana?

June Crain: Kyllä, 1951, 1952.

Haastattelija: Kuka sen sinulle näytti?

June Crain: Se oli luutnantti Rose. Hän on se joka näytti sen minulle. Tai kapteeni Wheeler. Se saattoi olla kumpi tahansa noista kavereista, koska he molemmat olivat henkilökuntaa, henkilökunnan kengissä. Hän käveli sisälle. He tykkäsivät aina vinoilla minulle, koska he eivät ymmärtäneet minua. Hän heitti sen kirjoituspöydälleni. Se oli palanen… No, se oli palanen joka oli noin näin suuri [ei näy ääniraidalla].

Haastattelija: Noin puolet käyntikortin koosta?

June Crain: Kyllä, suunnilleen sen kokoinen. Ja puolet siitä… Se oli taipunut näin [ei näy ääniraidalla]. Hän sanoi: ”June, sinä olet hyvä, revi se esine palasiksi, riko se.” Minä otin sen, taivutin sitä, väänsin sitä, asetin sen takaisin alas ja se palautui takaisin samaan muotoon. Hän sanoi: ”Leikkaa sitä, leikkaa sitä, yritä leikata sitä.” Otin pöydältäni sakset ja leikkasin sitä, tiedäthän? Ei ollut mitään keinoa miten olisin saanut leikattua sitä metallinpalasta. Ja se oli höyhenenkevyt. Se oli kädessäni ja en pystynyt… Sanoisin, että se ei painanut niin paljon kuin nämä kaksi käyntikorttia. Se ei ollut niin painava. Se oli niin kevyt mutta vahva. Se oli… Paksuus oli noin, sanotaan, suunnilleen näin paksu [ei näy ääniraidalla].

Kuvateksti: Kuvahaun tulos hakusanalla höyhen. Höyhen ei tunnu kädessä kovin painavalta.

Haastattelija: Siis melko paksu, mutta se ei painanut mitään?

June Crain: Sillä ei ollut painoa lainkaan, se oli kuin höyhen ja niin vahva.

June Crain: Upseeri näytti minulle metallinpalasen. Arvelen sen olleen luutnantti Rose. Hän oli yksi niistä kavereista toimistossa, joka tykkäsi puhua minulle. Luutnantti Rose pyysi minua rikkomaan sen, repimään sen palasiksi, jos vain pystyisin. Hän ojensi minulle sakset. En pystynyt tekemään siihen lommoa tai leikkaamaan sitä. Mutta se ei painanut juuri mitään, se oli kuin höyhen ja niin vahvaa. Se oli väriltään harmahtavan asemetallin tyyppistä. Pystyi näkemään, että sisäpuolella oli erilaista… Ulkopuolella oli pinnoite, molemmilla sivuilla samanlainen. Sisäpuolella oli tavallaan lyijyn väristä, vaalean lyijyn värinen keskusta.

”Pala avaruusalusta”

Haastattelija: Millaiset reunat olivat? Olivatko ne tasaiset vai oliko se tavallaan osa jotain muuta?

June Crain: Ne olivat tasaiset, tasaiset. Minä kysyin, että mikä se on? Hän sanoi: ”se on pala avaruusalusta”. Kun tiedäthän, en pystynyt tekemään sille mitään. Kysyin, että mikä se on? Hän sanoi: ”pala avaruusalusta”.

Turvallisuusrikkomus

June Crain: Hän sanoi: ”Palasin juuri New Mexicosta ja toin sen mukanani.” Hänellä ei ylipäänsä ollut mitään asiaa pitää sitä hallussaan, mutta hän…

Haastattelija: Hän siis rikkoi turvallisuussäädöksiä?

June Crain: Kyllä, niin hän teki, ehdottomasti.

Parannukset materiaaleissa

Haastattelija: Päivänselvästi 40 vuodessa ja jopa minun elinaikanani, olen nyt 45-vuotias, olen nähnyt materiaaleissa, muovissa, metallissa, parannuksia ja muutoksia. Oletko koskaan…? Oletko nähnyt koskaan sen jälkeen mitään sellaista?

June Crain: Katselen aina kapineita, metallikapineita ja sellaista. Olen yhä utelias, koska se vaivaa minua yhä. En ole nähnyt vielä tähän mennessä mitään millä olisi ollut ne ominaisuudet ja mikä olisi näyttänyt siltä, ja ollut niin kevyt.

Kuljetuslentokone

June Crain: Se kersantti. Hänen etunimensä oli Clarence, ylikersantti. Hänen etunimensä on Clarence. Menin heidän häihinsä, lähetin häistä valokuvan Randallille. Sen miehen sukunimeä en kykene muistamaan vieläkään.

Haastattelija: OK.

June Crain: Mutta hän vastasi siitä lentokoneesta. Ja hän tuli sinne…

Haastattelija: Minkä tyyppinen lentokone?

June Crain: No, se oli tavallinen kuljetuskone.

Haastattelija: Siirtokone, asevoimien siirtokone?

June Crain: Kyllä. Hän tuli New Mexicosta.

Kuvateksti: Kuvahaun tulos hakusanalla military transport airplane 1940´s, 1940-luvun asevoimien kuljetuslentokone.

”Kaksi pikkumiestä”

Haastattelija: Mitä hän sanoi?

June Crain: Hän sanoi: ”Se mitä toin tänä aamuna…” Se on tässä. Miksi et lue tätä?

Haastattelija: Kyllä minä luen.

June Crain: Hän sanoi, että hän toi kaksi pikkumiestä.

Haastattelija: Kaksi miestä?

June Crain: Hän nimitti niitä pieniksi vihreiksi miehiksi, sitten hän kuvaili heitä vihertävän sinisiksi. Ja ne olivat neljä jalkaa [120 cm] pitkiä. Ja ne olivat kuolleita.  

Haastattelija: Joten myös autoa olisi voitu käyttää, koska he olivat kuolleita.

June Crain: Kyllä, se olisi voinut olla mikä tahansa.

Haastattelija: Puhutaanko tässä ei-ihmisistä?

June Crain: Ei-ihmisistä, kyllä, kyllä.

Kuvateksti: June Crain sanoo, että New Mexicosta tuli asevoimien kuljetuslentokoneella kaksi ”pikkumiestä”, jotka eivät olleet ihmisiä.

Päivän uutiset

Haastattelija: Sanoiko hän heistä jotain muuta?

June Crain: Ei, ei varsinaisesti. Kyse oli vain 15 minuutista. Olimme kahvilla sinä aamuna. Kun Clarence tuli, niin hän kertoi meille siitä. Ne olivat hänen päivän uutisensa.

Haastattelija: Yritän arvailla tässä, mutta oliko siellä tyyliin toisia naisia, joille hän yritti tavallaan kehuskella tai kertoa…

June Crain: Ei.

Haastattelija: Ei, hän ei leuhkinut.

June Crain: Ei, ei. Ne kaverit eivät brassaile. Tarkoitan, että…

Haastattelija: Vakavissaan ollut mies kertoi sinulle jutun?

June Crain: Kun sanon, että insinöörit ovat tavallaan omituisia, niin on yksi asia mitä he eivät ole. Se ei ole sellaista omituisuutta, että käyttäydytään kuin hullu. Se on vain… Sitä on vaikea selittää, mutta he ovat erittäin vakavia. He eivät valehtele, heillä ei ole vitsejä, he eivät tee mitään sellaista. Kun he sanovat jotain, niin he tietävät että on parasta puhua totta, ei valehdella tai pää joutuu pölkylle.

Kuvateksti: Turvallisuusluokituksen saamiseksi tehdään turvallisuusselvitys. [Linkki Wikipedia: Turvallisuusselvitys]

Turvallisuusluokitus

Haastattelija: Ajatteletko sen ylikersantin rikkoneen turvallisuussäännöksiä puhuessaan siitä?

June Crain: En, koska me kaikki olimme turvattuja. Katsos, kun sinulla on tuollainen turvallisuusluokitus, niin et voi edes mennä, et voi edes viedä aviomiestäsi juhliin. Meillä kaikilla oli… Jos menimme joulujuhliin, niin ovella oli vartija. Kukaan muu kuin haaraosastossa olleet ihmiset… he olivat ainoita, ei aviomiestä tai vaimoa. Kotona ei saanut puhua työstä, koska se on päässäsi. Sait turvallisuusluokituksen ja turvallisuusselvitys on tehty, niin sinä pidät hemmetin suusi kiinni, kyse ei ole mistään muusta. Se on raskas taakka, koska on aikoja jolloin haluaisi puhua työstään, mutta ei voi.

Peittely

June Crain: Tämä oli peittely. Kun tästä kerrottiin sanomalehdessä, että miten sellainen salaliitto muka voisi olla olemassa, niin sillä tavalla se pysyi olemassa. Niin oli heti alusta asti. Projekti Blue Bookia ei muodostettu tutkimaan niitä kapineita, se muodostettiin lopettamaan ihmisten oma ajattelu. Siitä oli kyse. Se on minun mielipiteeni ja pidän siitä kiinni.

Kuvateksti: ”Salaliitto” pysyy voimassa kun lehdistössä kirjoitellaan, että totuus ei olekaan totta, tai että totuus on ”salaliittoteoria”.

Projekti Blue Book

Haastattelija: Tutkimusta teki itse asiassa joku muu?

June Crain: Aivan… Projekti Blue Bookin upseerit tutkivat niitä, kyllä. Mutta perusasia ja syy miksi he kertoivat ihmisille, että me tutkimme… He tutkivat kaikkea erittäin, erittäin, perusteellisesti, mutta samaan aikaan he sanoivat ihmisille, että he olivat olleet humalassa, nähneet unta tai olleet huumeiden vaikutuksen alaisena tai jotain. Projekti Blue Book oli pelkkä valhe, se oli yritys vaientaa kaikki puhe ufoista. [Linkki Wikipedia: Project Blue Book] [Linkki: Prikaatikenraali / asianajaja Stephen Lovekin, Roswellin tapaus ja projekti Blue Bookin salaisuudet]

White Sands

Haastattelija: Jos muistan oikein, niin mainitsit kirjeessäsi, että tässä ryhmässäsi olleet ihmiset menivät White Sandsiin tekemään kokeita ja tulivat sitten takaisin… [Linkki Wikipedia: White Sands, New Mexico]

June Crain: Kyllä.

Kuvateksti: Kuvahaun tulos hakusanalla White Sands Proving Grounds, Trinity Site. [Linkki Wikipedia: Trinity (ydinkoe)] [Linkki: Ufot ja ydinaseet]

Haastattelija: Sanoivatko he, että heille oli tapahtunut jotain epätavallista?

June Crain: He sanoivat, että niitä oli siellä yhtä sankasti kuin kirppuja. He sanoivat, että yöllä… He seisoskelivat motelliensa ulkopuolella tai rakennuksissa. He vain katselivat kaikentyyppisten ja muotoisten kulkevan yli, siellä oli emäaluksia, isoja joista tuli ulos pieniä, ja sitten he näkivät niiden palaavan. Niissä oli erilaisia värillisiä valoja, joissakin oli oranssit, joskus punaiset, keltaiset, ne näkivät erilaisia valoja.

Sitten he tekivät niin, että jos ihmiset, insinöörit ja tieteilijät ilmoittivat näkemästään, niin he lukitsevat heidät motelliin 24 tunniksi, ilman tapaamisoikeutta, ei radiota, ei ihmisiä, ei mitään. He toivat heille ruokaa, mutta heillä ei ollut kontaktia kehenkään. Ja heidän oli kirjoitettava ylös mitä he olivat nähneet. Ja kun he pääsivät ulos seuraavana päivänä 24 tuntia myöhemmin, niin heidän oli kirjoitettava se ylös uudelleen. Ja kuten insinööri sanoi: ”Helvetti, en minä aio ilmoittaa tästä enää, en aio joutua lukkojen taakse 24 tunniksi.”

Roswellin tapauksesta kertovia artikkeleita toisistaan erottava sininen vaakapalkki.

Yhdysvaltain ilmavoimien sisäinen tutkinta Roswellin tapauksesta ja vuosien 1994 ja 1997 raportit

Roswellin tapaus on selitetty viranomaisten taholta monella eri tavalla. Kun yksi virallinen selitys on osoitettu harhatiedotukseksi, on keksitty aina uusi selitys. Esimerkiksi tapahtumapaikalta todistajien mukaan talteenotetut ruumiit oli vaikea selittää säähavaintopallolla tai Mogul-projektin pallolla.

Yhdysvaltain ilmavoimien Mogul-selitys Roswellin tapaukselle.

Kuvateksti: Vuonna 1994 Yhdysvaltain ilmavoimat julkaisi sisäisen tutkintansa seurauksena raportin, jonka mukaan Roswellin tapauksessa oli kyseessä sotilaallinen tarkkailuohjelma Mogul. Kuvan mukaista laitetta oli lennätetty korkealla ilmassa lentäviin ilmapalloihin kiinnitettynä. Talteen saatu teknologia ei ollut siis ilmavoimien mukaan kuvassa näkyvää kummempaa.

Yhdysvaltain ilmavoimien mallinukkeselitys Roswellin tapaukselle.

Kuvateksti: Silminnäkijöiden mukaan tapahtumapaikalta oli haettu ”pienten avaruusolentojen” ruumiita. Ilmavoimat vastasi raportissaan vuonna 1997, että ne olivat antropomorfisia taivaalta pudotettuja mallinukkeja. Vuonna 1947 ei tuollaisia nukkeja vielä pudotettu, mutta ilmavoimien mukaan aikakompressiona tunnettu psykologinen ilmiö, erehdykset ja huijaukset selittivät asian.

Roswellin tapauksesta kertovia artikkeleita toisistaan erottava sininen vaakapalkki.

Roswellin aluksen ulkonäkö

Oheisessa videossa on nähtävissä eversti Philip J. Corson teettämä pienoismalli Roswellin aluksesta: LINKKI. Pienoismalliosuus alkaa videossa kohdasta 28:33.

Roswellissa maahansyöksyn tehnyt avaruusalus, Roswellin ufo tai Roswellin lentävä kiekko. Testors-yhtiön valmistama pienoismalli Roswellin ufosta.

Kuvateksti: Testors-yhtiön pienoismalli Roswellin ufosta. Näet kuvia lisää sivulta Roswellin alus.

Roswellin tapauksesta kertovia artikkeleita toisistaan erottava sininen vaakapalkki.

Elias ”Eli” Benjamin todistaa: hylky ja eloonjäänyt

Elias ”Eli” Benjaminin puheenvuoro alkaa videossa kohdasta 1:41. Linkki käännettyyn videoon: LINKKI. Haastattelu on tehty Roswellissa maavoimien tukikohdan lentokonehallissa 84. Eli Benjamin kertoo olleensa paikalla juuri silloin kun Roswellin tapaus oli sattunut.

Videon johdanto-osa

Videossa on tiivistelmä Eli Benjaminin todistuksesta. Hän oli kuuluisan Roswellin tapauksen ensikäden todistaja heinäkuussa 1947. Elias ”Eli” Benjamin oli heinäkuussa 1947 Roswellin maavoimien lentokentän (RAAF) 390. ilmahuoltojoukkueeseen palvelukseen määrätty 1. luokan sotamies. Hänellä oli huippusalainen turvaluokitus ja hänen tehtävänään oli vartioita atomipommeja kantavia Boeing B-29 Superfortress pommikoneita.

Boeing B-29 Superfortress -pommikone.

Kuvateksti: Boeing B-29 Superfortress -pommikone oli käytössä vuosina 1942 – 1960. [Linkki Wikipedia: Boeing B-29 Superfortress]

Hän toimi myös talteenotto-operaatioiden erikoismiehenä, ja toimenkuvaan kuului lentokoneiden maahansyöksyjen hoitaminen. Maanantaina 7.7.1947 hänet määrättiin lentokonehalliin P-3 (84) vartiointitehtäviin. Kun hän saapui lentokonehallille, hänet valittiin tilapäisen työtehtävän johtoon. Benjaminille näytettiin 3 tai 4 kappaletta pyörällisiä paareja, joista jokaisella oli lakanalla peitetty kohde. Hänen käskettiin toimittaa paarit tukikohdan sairaalaan.    

Roswellin RAAF-tukikohdan lentokonehalli.

Kuvateksti: Lentokonehalli P-3 (84). Benjaminin haastattelu tehtiin samassa lentokonehallissa, jossa hän oli vuonna 1947 tapahtumia todistamassa.

Suuressa lentokonehallissa

Haastattelija 1: Täällä ollaan, melko suuressa lentokonehallissa.

Eli Benjamin: Tämä paikka tuo mieleen paljon muistoja.

Haastattelija 1: Hän ei halua nimeään julki. Hän pelkää menettävänsä eläkkeensä. Hän sanoi minulle kameran ulkopuolella yksityisesti niin. Tiedättekö mitä? Hän ei ole ensimmäinen tuollaista sanova Roswell-todistaja.   

Lauluesitys käynnissä heinäkuussa vuonna 1947.

Kuvateksti: Kuvahaun tulos hakusanalla July 1947 (heinäkuu 1947). Tältä maailma näytti vuonna 1947 Roswellin tapauksen aikaan.

Mitä näit Roswellin maavoimien lentokentällä heinäkuussa 1947?

Haastattelija 1: Mietiskelen pystyisitkö antamaan yhteenvedon siitä, mitä näit työskennellessäsi täällä Roswellin maavoimien lentokentällä heinäkuussa 1947.

Eli Benjamin: Se oli hyvin erikoista, koska ensinnäkin päästyäni tänne, minulle kerrottiin, että en olisi nähnyt koskaan sitä, minkä tulisin näkemään. Minun ei pitäisi puhua siitä koskaan.

Haastattelija 1: Näit hylyn.

Eli Benjamin: Kyllä.

Haastattelija 1: Näyttikö se lentokoneen hylyltä, tavalliselta pudonneelta lentokoneelta?

Eli Benjamin: Ei. Olen nähnyt paljon lentokoneen hylkyjä. Ne palavat osuessaan maahan, näkyvissä on paljon palaneita jäänteitä, mutta tämä kone ei näyttänyt sellaiselta.

Maahansyöksynyt pienlentokone.

Kuvateksti: Elias ”Eli” Benjamin näki heinäkuussa 1947 hylyn, joka ei näyttänyt tavalliselta pudonneelta lentokoneelta. Kuvassa ei ole kyseessä Roswellin tapaus, vaan pudonnut lentokone.

Sairaalan tapahtumat

Haastattelija 1: Mitä tapahtui kun menit sairaalaan?

Eli Benjamin: Yksi sairaalan ovi oli osittain auki käytävään. Siellä oli kamala haju – tuoksu – tiedäthän? Ja… He työskentelivät siellä sisällä pienen olennon kimpussa.

Haastattelija 1: Näyttikö se ihmiseltä?

Eli Benjamin: Ei.

Haastattelija 1: Oletko varma, että se ei ollut ihmisolento?

Eli Benjamin: En pitänyt sitä ihmisolentona.

Haastattelija 1: Kysyin häneltä muutaman kerran, ja yritin ymmärtää ajatteliko hän tosiaan, että se ei ollut ihminen. Hän tuntui ajattelevan, että se ei ollut ihminen. Hän vaikutti olevan siitä melko varma.

1940-luvun sairaala: kaksi lääkäriä ja kaksi sairaanhoitajaa.

Kuvateksti: Kuvahaun tulos hakusanalla 1940´s hospital (1940-luvun sairaala). Haastateltava sanoo, että Roswellin tukikohdan sairaalassa työskenneltiin pienen olennon kimpussa, joka ei ollut ihminen.

Oliko hän elossa?

Haastattelija 2: Voisitko antaa jotain yksityiskohtia? Miltä kasvot näyttivät, näitkö silmiä, nenää, suuta?

Eli Benjamin: Nenä oli pieni. Paljon… vähemmän ulkoneva. Se ei ollut tavallinen nenä. Se oli vain pieni, pieni jokin… [näyttää solmilla].

Haastattelija 2: Oliko hän kuollut vai elossa?

Eli Benjamin: Hän oli yhä elossa. Tämä kyseinen liikkui vähän, ja… Hän liikkui [käänsi kylkeä] hitaasti, ja sitten hän liikkui [käänsi kylkeä] toiseen suuntaan.

Haastattelija 1: Kuinka lähelle pääsit sitä olentoa sairaalassa?

Eli Benjamin: Suunnilleen 6 metrin [etäisyydelle].

Harmaa avaruusolento, sairaalan tutkimuspöytä ja peukkua näyttävä lentäjä.

Kuvateksti: Haastateltava sanoo, että ”hän” oli sairaalaan tuotaessa yhä elossa. Kuvat ovat kuvituskuvia, eivät vuoden 1947 tapahtumista. [Linkki: Roswellin avaruusolennon haastattelu]

Kiitokset

Haastattelija 2: Kiitos kovasti, kun puhuit meille, arvostamme sitä. Kiitos.

Haastattelija 2: Hän uskoo kaikesta sydämestään nähneensä jotain mikä ei ollut peräisin tästä maailmasta. Minusta tuntuu todella, että hän puhui totta.

Haastattelija 1: Meille jää tämän silminnähden erittäin vilpittömältä vaikuttavan miehen todistajalausunto. Minun olisi hyvin vaikea yrittää sanoa hänelle, että en usko sinua.

Rahaa: euroja ja kahden dollarin seteli, eläkeläisiä.

Kuvateksti: Videokuvatun todistajalausunnon antaja pelkäsi menettävänsä eläkkeensä lausuntonsa takia, mutta antoi sen silti. Kiitokset.

Roswellin tapauksesta kertovia artikkeleita toisistaan erottava sininen vaakapalkki.

Kolme tapahtumapaikkaa kartalla

Roswellin tapaus on tapahtumapaikkojen osalta tällä sivulla kuvailtua monitahoisempi. Tapahtumapaikkoja vaikuttaa olleen todistajalausuntojen mukaan kolme: 1) pirstalekenttä 2) ”ruumispaikka” ja 3) (lopullinen) maahansyöksypaikka. Tietolähde: Thomas J. Carey & Donald R. Schmitt: Witness to Roswell (Roswellin todistajat).

Roswellin tapauksen tapahtumapaikkojen kartta.
Roswellin tapauksesta kertovia artikkeleita toisistaan erottava sininen vaakapalkki.

Roswellin tapaus: hautausurakoitsija Glenn Dennis todistaa

Punaisia hautakynttilöitä ja punainen ruusu.

Kuvateksti: Glenn Dennis oli vuonna 1947 töissä Ballardin hautaustoimistossa Roswellissa New Mexicossa. Kyseinen hautaustoimisto ja krematorio on olemassa tänäkin päivänä. [Linkki: Ballard Funeral Home & Crematory] Linkki käännettyyn haastatteluun: LINKKI. Glenn Dennisin kirjallinen valaehtoinen todistajalausunto on julkaistu suomeksi kirjassa Roswellin avaruusolennon haastattelu.

Ilmatiiviit lasten ruumisarkut

Glenn Dennis: No, meidän ruumishuoneella oli sopimus Roswellin maavoimien lentokentän (RAAF) kaikkien asepalvelulajien kanssa. Se herrasmies soitti. Hän sanoi olevansa tukikohdan ruumishuoneupseeri ja tarvitsi joitakin tietoja. Minä sanoin: ”Mitä tarvitset?” Hän kysyi: ”Kuinka monta ilmatiiviisti suljettua 107 – 123 cm pitkää pikkulasten ruumisarkkuja teillä on varastossa? Sanoin, että meillä ei ole yhtään. ”Kuinka kauan teiltä kestäisi saada niitä?” Sanoin: ”Voin tilata niitä soittamalla tänä iltapäivänä klo 15:30 mennessä. Ne ovat aamulla täällä.” Kysyin: ”Mitä on meneillään?” Hän sanoi: ”Se ei ole tärkeää.” Sanoin, että ”ei olekaan, mutta kysyin muuten vain”. Suljin puhelimen.

Lasten ruumisarkku.

Kuvateksti: Glenn Dennis sanoo, että Roswellin maavoimien lentokentän (RAAF) ruumishuoneupseeri soitti hänelle kysyen 107 – 123 cm pitkiä ilmatiiviitä lasten ruumisarkkuja.

Palsamointikemikaalit

Glenn Dennis: Hän soitti myöhemmin uudestaan ja sanoi: ”Tarvitsen lisätietoja.” Hän halusi tietää miten palsamointikemikaalit muuttaisivat kudosta, vatsan sisältöä, ja miten esikäsittelemme useita päiviä luonnonvoimien armoilla maanneita ruumiita. Kysyin: ”Olet ruumishuoneupseeri ja kysyt tuota minulta? Minä tekisin sen sinun tavallasi, tiedäthän?” Yritin saada selville kenen kanssa puhuin. Olin jälleen melko typerä ja suljin puhelimen.  

Hätätilanne moottoripyöräonnettomuuden vuoksi

Glenn Dennis: Mutta, jouduin joka tapauksessa myöhemmin samana päivänä hätätilanteeseen. Meillä oli… Olimme ainoita Roswellissa tuohon aikaan… [Tukikohdasta peräisin ollut] mies oli törmännyt moottoripyörällä maanviljelijän perävaunun perään. Peruutin tukikohtaan saapuessani aina tavallisesti vasten ramppia, jossa päästin potilaat kyydistä. Siellä oli nyt kolme maavoimien ilmavoimien ambulanssia peruutettuna ajoluiskaa vasten, joten jouduin pyörimään vähän ympäriinsä. Kävelimme luiskaa ylös ja näin paljon pirstaleita. Pääsin sisälle ja kirjasin hänet saapuneeksi.

Vanha moottoripyöräonnettomuus.

Kuvateksti: Glenn Dennis sanoo joutuneensa osalliseksi Roswellin tapaukseen toimittaessaan moottoripyöräonnettomuudessa loukkaantunutta miestä takaisin tukikohtaan. Kuva ei liity tapaukseen.

Toimittakaa tämä tyyppi pois tukikohdasta

Glenn Dennis: Sanoin siellä olleelle kapteenille: ”Herra, näytti siltä kuin olisi tapahtunut onnettomuus. Täytyykö minun valmistautua sen vuoksi? Hän sanoi: ”Kuka helvetti sinä olet ja mitä teet täällä? Vastasin: ”No, jouduin hätätilanteeseen ja meillä on sopimus kaikkien asepalvelulajien kanssa. Vaikuttaa siltä kuin teillä olisi tapahtunut onnettomuus.” Hän sanoi vain: ”Pysy siinä. Älä liiku.” Joten, pysyin siinä. Hän tuli melko nopeasti takaisin kahden sotilaspoliisin kanssa ja sanoi: ”Toimittakaa tämä tyyppi pois tukikohdasta, hänen ei kuuluisi olla täällä.”

Vanhoja Yhdysvaltain sotavoimien ambulansseja 1940-luvulta.

Kuvateksti: Vanhoja sotavoimien ambulansseja 1940-luvulta.

Lääkäreille ja sairaanhoitajille annettu määräys

Glenn Dennis: Mitä tahansa olikin tapahtunut, kaikille sille alueelle sijoitetuille lääkäreille ja sairaanhoitajille oli annettu määräys olla kertomatta siitä. Käsitykseni mukaan syy oli se, että siellä oli kaikki ne Wright-Pattersonin tukikohdasta lähetetyt erikoisasiantuntijat. Olin nähnyt jotain… Olin sekaantunut selvästi asioihin, joihin minun ei olisi pitänyt sekaantua.

1940-luvun sairaanhoitoa. Lääkäreitä ja sairaanhoitajia.

Kuvateksti: Kuvahaun tulos hakusanalla 1940´s nurse (1940-luvun sairaanhoitaja). Kuva ei liity tapaukseen.

Jotain Roswellin maahansyöksystä tuotua

Haastattelija: Sanoit nähneesi pirstaleita. Voisitko palata siihen?

Glen Dennis: Näin ne, ja siitä kaikki alkoi. Mutta se mitä hän todella halusi tietää myöhemmin… Tunsin sen [siellä olleen] sairaanhoitajan. Tuo sairaanhoitaja ei ollut saanut määräystä olla kertomatta. Hän oli tavannut tarvikehuoneeseen mennessään kaksi patologia, joiden ymmärsin olleen Wright-Pattersonin tukikohdasta. He eivät olleet tehneet ruumiinavausta, mutta tutkivat jotain Roswellin maahansyöksynä tunnetusta ufon maahansyöksystä sinne tuotua.

Sairaanhoitaja oli ovella, ja he sanoivat: ”Luutnantti, tarvitsemme apua. Sinä tulet tekemään näin.” He halusivat hänet avuksi. Joten, he käänsivät ET:n kättä ja hän [sairaanhoitaja] sanoi: ”Neljä hentoa sormea, niin monta senttimetriä, jne.” Hän sanoi olleensa siellä enintään 20 tai 30 minuuttia, kunnes kaikkien heidän silmiä alkoi poltella, ja heidän ihonsa alkoi muuttua todella lämpimäksi ja kuumaksi.

Anatomiakirjoissa ei ollut mitään sellaista

Glenn Dennis: Heillä ei ollut mitään käsitystä mitä heillä oli hallussaan. Ne kaksi patologia sanoivat, että anatomiakirjoissa ei ollut mitään sen kaltaista. Lääketiedettä opettavissa kouluissamme ei ollut opetettu mitään tuollaisesta. He eivät olleet nähneet koskaan mitään vastaavaa. Ne [ruumiit] laitettiin tuon jälkeen välittömästi pusseihin. Ne laitettiin ilmatiiviisti suljettuihin säiliöihin ja lennätettiin suoraan Wright-Pattersonin tukikohtaan.

Ihmisen anatomia.

Kuvateksti: Glenn Dennis sanoo, että Roswellin tukikohdassa tutkittujen ”joidenkin” Roswellin maahansyöksystä tuotujen kaltaisia ei ollut anatomian kirjoissa.

Ulkonäkö

Haastattelija: Ja hän [sairaanhoitaja] todellakin kuvaili sinulle niiden ulkonäköä?

Glen Dennis: Juu. Kun sotilaspoliisit olivat viemässä minua pois eteisestä, hän tuli juuri silloin ulos tarvikehuoneesta pyyheliina kasvojensa peitteenä ja huusi: ”Glen, mene pois täältä niin nopeasti kuin pääset.” Soitin hänelle ja tapasin hänet seuraavana aamuna upseerikerhon kokoushuoneessa, jolloin hän antoi minulle pienen piirroksen tapahtumista ja niiden ulkonäöstä.

Ne näyttivät samalta kuin useimmissa nykyisissä piirroksissa, tiedäthän: neljä hentoa sormea, pitkät käsivarret, suuret silmät. Hän sanoi päiden olleen melkein kokonaan tuhoutuneet, mutta he pystyivät näkemään, että ruumiinaukkoja [näyttää kädellä nenää] oli vain kaksi. Niillä ei ollut korvanipukoita, niillä oli kaksi korvakäytävää. Suu oli vain noin 2,5 cm kokoinen. Tuolla tavoin hän kuvaili sen minulle.

Muukalainen tunnelissa.

Kuvateksti: Ulkonäkö oli haastateltavan mukaan samanlainen kuin useimmissa piirroksissa.

Ystäväsi on siirretty

Glenn Dennis: Olin hänen seurassaan suunnilleen klo 11:30 asti tuona päivänä. Sitten klo 15:30 samana iltapäivänä hänen esimiehensä soitti ja sanoi minulle: ”Ystäväsi on siirretty pois.” Minulla on hänen sotilasnumeronsa ja kaikki muu, mutta en ole löytänyt häntä tähän päivään mennessä. En ole ollut yhteydessä häneen. Hän oli suunnitellut liittyvänsä konventtiin. Luulen heidän vapauttaneen hänet tehtävistään ja päästäneen hänet menemään. Se on hyvä paikka jonkun pitämiseksi hiljaisena.

Joku saa keräillä luitasi hiekasta

Glenn Dennis: Hän [sotilaspoliisi] tuli luokseni ja taputti minua kevyesti olkapäälle, hän ei ollut kovakourainen tai muuta. Hän sanoi vain: ”Katsokaakin herra, että ette aloita Roswellissa mitään juoruja. Täällä ei tapahtunut mitään. Jos niin teet, niin siitä tulee todella vakavia ongelmia.” Luonteenlaatuni oli tuohon aikaan sellainen, että sanoin vain: ”Olen siviili, ja sinä voit painua helvettiin.” Jolloin hän sanoi: ”Sinä saatat olla se joka menee helvettiin.” Hän sanoi, että joku saisi keräillä luitani hiekasta, jos puhuisin asiasta.

Luita aavikon hiekassa.

Kuvateksti: Eikö joistakin asioista sovi puhua ilman, että joku joutuu keräilemään puhujan luita hiekasta?

Meillä ei ollut materiaalin ulkonäköä muistuttavaa siihen aikaan

Glenn Dennis: Se ei vaikuttanut lentokoneen maahansyöksyltä. Näkemäni materiaali ei näyttänyt alumiinilta tai palaneelta alumiinilta – olin nähnyt paljon sellaista ja myös ruostumatonta terästä. Meillä ei tietenkään ollut tuohon aikaan mitään sen ulkonäköä muistuttavaa. Se oli todella vaaleanharmaata, miltei valkoista. Osa siitä oli todella tummaa. Se näytti enemmänkin samalta kuin lasikuitu saattaisi näyttää nykypäivänä. Se ei ollut yhtään kolhiintunutta. Se näytti kuin sitä olisi väännetty ja revitty, ja sen sellaista, mutta en nähnyt mitään todella teräviä kolhuja. En seisoskellut siinä katselemassa sitä, tiedäthän? Tämä on vain se mitä havaitsin tullessani ulos. Ymmärsin sen olevan hyvin ohutta, näin että se oli erittäin ohutta.

Roswell-todistaja Glenn Dennis työskenteli vuonna 1947 Ballardin hautaustoimistossa Roswellissa.

Kuvateksti: Roswellissa sijaitsevassa Ballardin hautaustoimistossa työskennellyt Glenn Dennis.

Päästäkää hänet lähtemään, kukaan ei usko häntä kuitenkaan

Glenn Dennis: En halunnut nolata aluksi perhettäni. Ruumishuoneella oleminen ei ole helppo ammatti. En halunnut nolata hautaustoimistoa. Isäni oli vanha rakennusurakoitsija, en halunnut nolata häntä. Jos olisin tullut tuohon aikaan ulos kaapista ja kertonut, että siellä oli avaruusolento ja sellaista, niin he olisivat jättäneet minut. Porukkani ajattelivat sen olevan erittäin noloa. Suurimmaksi osaksi en halunnut nolata isääni, koska olimme erittäin läheisiä. Yksi siellä [tukikohdassa] olleista kersanteista sanoi: ”Tuota, päästäkää hänet lähtemään helvettiin täältä, kukaan ei usko häntä kuitenkaan. Kukaan ei tule uskomaan tätä.” Mutta kyse ei ollut lainkaan siitä, halusin suojella perhettäni.

Roswellin tapahtumat olivat RAAF-tukikohdan kersantin mukaan niin uskomattomia, että kukaan ei usko niitä kuitenkaan.

Kuvateksti: Glenn Dennisille oli sanottu Roswellin tapahtumien olleen niin uskomattomia, että kukaan ei uskoisi niitä kuitenkaan.

Roswellin tapauksesta kertovia artikkeleita toisistaan erottava sininen vaakapalkki.

Roswellin tapaus: todistajat

Roswellin tapauksesta (1947) on annettu vuosien varrella suuri määrä todistajalausuntoja. Jotkut ovat tehneet kuolinvuodetunnustuksia perheelleen, videoituja todistajalausuntoja tai kirjallisia notaarin vahvistamia valaehtoisia todistajalausuntoja. Ohessa on nimilista niille, jotka haluavat etsiä itse internetistä, kirjoista tai muista tietolähteistä mitä todistajat ovat tapauksesta sanoneet. Suuri osa todistajista oli itse paikan päällä näkemässä tapahtumat, mutta joukossa on myös heidän perheenjäseniään ja ystäviään.

Roswellin tapaukselle oli silminnäkijätodistajia.

Kuvateksti: Parhaiten Roswellin tapauksesta tietävät varmasti ne, jotka olivat tapahtumia itse todistamassa. Muiden antamat lausunnot ovat vain mielipiteitä, jotka eivät perustu todellisuudessa mihinkään.

Roswellin todistajat (A – C)

Adeline Fanton, Alan Clark, Albert Bruce Collins, Albert Duran, Albert Trakowski, Allan Grant, Anna Willmon, Ann Harris LaFeir Bossack, Ann Robbins, Armstrong, Captain Art McQuiddy, Arthur E. Exon, Arthur Farnsworth, Arthur Fluery, Arthur Osepchook, B. A. “Bernie” Clark, B. A. Tillery, Barbara Dugger, Barney Barnett, Bert Schulz, Ben Games, Benjamin Chidlaw, Bessie Brazel Schreiber, Beverly Otto, Bill Ennis, Beverly Bean, Bill Brazel, Bob Rich, Bob Blusher, Bond J. Johnson, Budd Payne, C. Bertram Schultz, Calvin Cox, Carl Hatch, Charles A. McGee, Charles B. Moore, Charlie Schmid, Charles Forgus, Chase Brandon, Chester Barton, Chester W. “Chet” Lytle, Chuck Wade, Claude Burcky, Clements McMullen, Clifford Butts, Conrad W. Zerbe, Cory Derek, Creighton Richards, Curry Holden

Roswellin tapahtumista on kuiskuteltu hiljaa ystävien kesken.

Kuvateksti: Jotkut Roswellin tapahtumiin osalliset ovat kertoneet tapahtumista ystävilleen ja läheisilleen.

Roswellin todistajat (D – F)

Dan Dwyer, Dan Wilmot, Darwin E. Rasmussen, David Tyner, David Wagnon, Dee Proctor, Dennis Chavez, Earl Zimmerman, Earl Fulford, Edgar Izard, Ed Sain, Edgar Mitchell, Edgar Shelley, Edward Guill, Edward Harrison, Edwin D. Easley, Elaine Vegh, Eli Benjamin, Elijah H. Hankerson, E. L. Pyles, Elizabeth Tulk, Ellis Boldra, Elmer Landry, Emily Simms, Ethel Sims, Ernest Lueras, Ernest Robert Robbins, Felix Martucci, Fleck Danley, Floyd Green, Floyd Proctor, Francis Cassady, Frank Joyce, Frank Kaufman, Frank M. Martinez, Frankie Dwyer Rowe, Frederick Benthal, Frederick Ewing

Jotkut Roswellin tapauksiin osalliset ovat tehneet läheisilleen kuolinvuodetunnustuksia.

Kuvateksti: Jotkut Roswellin tapahtumiin osalliset ovat tehneet kuolinvuodetunnustuksia perheilleen.

Roswellin todistajat (G – I)

Gene Niederschmidt, George D. Houck, George Bush, George Johnston, George M. Ades, George McQuiddy, George Newling, George “Jud” Roberts, George M. Wilcox, Gerald Anderson, Geraldine Perkins, Glen Dennis, Grady L. Barnett, Greg Boldra, Harold Baca, Harold M. Warne, Harry Girard, Harry Telesco, Helen Dwyer Cahill, Helen Wachter, Herb Wunderlich, Herschel Grice, Homer G. Rowlette, Howard Fletcher, Howard Scoggin, Hunter G. Penn, Inez Wilcox, Iris Foster, Irving Newton

Joitakin Roswellin tapahtumiin osallisten todistajalausuntoja on videoitu.

Kuvateksti: Jotkut Roswellin tapahtumiin osalliset ovat jättäneet videoituja todistajalausuntoja.

Roswellin todistajat (J – L)

Jack Barnett, Jack Rodden, Jack Trowbridge, James W. Eubanks, James McAndrew, James Parker, James Ragsdale, James Remiyac, Jason Kellahin, Jay Miller, Jay Tulk, Jerry Brown, Jesse B. Johnson, Jesse A. Marcel, Jesse Marcel Jr., Jim McKnight, Jim Parker, Jobie MacPherson, Joe C. Briley, Joe Wirth, John G. Tiffany, John Tilley, John Kromschroeder, John McBoyle, Joseph Montoya, Joseph Schoals, Joseph Toth, Jud Roberts, Julian P. Anderson, June Crain, Karl Lambertz, Katherine Groode, Kenneth Compton, L. D. Sparks, L. M. Hall, L. W. Maltais, Lejeune Foster, LeRoy Wallace, Larry Campbell ”Cactus Jack”, Lee Reeves, Leo Ellingsworth, Leo Spear, Lewis Cain Bohanon, Lewis S. “Bill” Rickett, Lincoln LaPaz, Lorenzo Kent Kimball, Loretta Proctor, Lorraine Ferguson, Lovejoy, Lucas, Lydia Sleppy, Lymann Strickland

Roswellin tapaus on saanut jotkut jättämään kuolemanjälkeisiä notaarin vahvistamia kirjallisia todistajalausuntoja tai testamentteja.

Kuvateksti: Jotkut Roswellin tapahtumiin osalliset ovat jättäneet kuolemanjälkeisiä notaarin vahvistamia kirjallisia todistajalausuntoja.

Roswellin todistajat (M – O)

”Mack” Brazel, Maggie Brazel, Marcellus Duffy, Marian Strickland, Marion Cox, Marion Magruder, Martin F. Scanlon, Mary Ann Gardner, Mary Anaya, Mary Bernadette, Mary Bush, Mary Crowley Lowe, Mary Kathryn Goode, Matilda O´Donnell MacElroy, Maurice Ewing, Max Hood, Melvin Brown, Merle Tucker, Meyers Wahnee, Mike Magruder, Milton Sprouse, Miriam Bush, Nancy Strickland Johnson, Naomi Selff, Norma Gardner, Oliver. W. Henderson

Esimerkiksi Roswellin tapaukseen osallinen Matilda O´Donnell MacElroy lähetti ennen kuolemaansa tapaukseen liittyviä asiakirjoja.

Kuvateksti: Jotkut Roswellin tapahtumiin osalliset ovat lähettäneet sopiviksi katsomilleen henkilöille postissa vanhoja asiakirjoja.

Roswellin todistajat (P – R)

Pat Bush, Patrick Saunders, Paul Brazel, Paul Price, Paul McFerrin, Paul Wilmot, Payne Jennings, Patricia Rice, Peggy Sparks, Pete Anaya, “Philip Croft”, Philip J. Corso, Phyllis McGuire, Raymond Van Why, Rex Alcorn, Richard Harris, Richard L. Bean, Richard Loveridge, Robert I. Sarbacher, Robert A. Slusher, Robert E. Smith, Robert I. Barrowclough, Robert Lida, Robert R. Porter, Robert J. Shirkey, Robert Thomas, Robin Adair, Roger Ramey, Rolland Menagh, Rose Dwyer, Rosemary A. McManus, Roy Musser, Ruben Anaya

Jotkut Roswellin tapaukseen osalliset noudattivat allekirjoittamaansa salassapitosopimusta.

Kuvateksti: Jotkut Roswellin tapahtumiin osalliset ovat noudattaneet allekirjoittamaansa salassapitosopimusta tai pelänneet liikaa puhuakseen mitään.

Roswellin todistajat (S – U)

Sally Strickland Tadolini, Sappho Henderson, Sarah Holcomb, Sarah Mounce, Sheridan Cavitt, Shirley Brazel, Sister Capistrano, Stephen Lovekin, Sterling T. Bone, Steve Arnold, Steve Robinson, Sue Farnsworth, Steve Whalen, Sydney “Jack” Wright, Thaddeus Love, Timothy D. Proctor, Thomas C. Gonzalez, Thomas L. Gonzalez, Thomas J. Dubose, Tommy Tyree, Trinadad “Trini” Chavez, Trudy Truelove

Roswellin tapauksen palapeli on saatu kasattua todistajalausuntojen pohjalta.

Kuvateksti: Todistajalausuntojen kokonaisuuden perusteella tiedetään melko hyvin mitä Roswellissa tapahtui heinäkuussa 1947.

Roswellin todistajat (V – Ö)

Vernon Brazel, Vern Maltais, Vernon D. Zorn, Viaud Marcel, Walt Whitmore, Walter Haut, Wilbur Smith, William A. Cross, William Blanchard, William “Bill” Glenn, William Brainerd, William Brazel, William Burkstaller, William D. Proctor, William E. Anderson, William Leed, William L. Quigley, William M. Woody, W. I. Witcamp, Woodrow P. Swancut, William Warnke

Roswellin tapauksesta kertovia artikkeleita toisistaan erottava sininen vaakapalkki.

Vuoden 1947 Roswellin tapauksen jälkeen

Roswellin tapaus ei ollut New Mexicossa ainoa laatuaan, mikäli oheista 22.3.1950 päivättyä asiakirjaa on uskominen. Siinä sanotaan, että New Mexicosta oli otettu talteen kolme ns. lentävää lautasta. Alueella vaikuttaa olleen vuonna 1947 ”lentävien kiekkojen” aalto. Linkki: Päivät ennen Roswellia.

FBI:n johtajalle lähetetyssä muistiossa viitataan lentävien lautasten talteenottoihin.
FBIn johtajalle lähtetty muistio tukee Roswellin tapauksen todellisuutta.
Roswellin tapauksesta kertovia artikkeleita toisistaan erottava sininen vaakapalkki.

Avaruusupseerin kuulustelupöytäkirjat

Roswellin tapauksen materiaali oli julistettu huippusalaiseksi.

Kuvateksti: Roswellin maavoimien lentokentällä (RAAF) vuonna 1947 sairaanhoitajana toiminut ja kuulusteluihin osallistunut Matilda O´Donnell MacElroy vuotaa vuonna 2007 avaruusupseerin kuulustelupöytäkirjat ennen kuolemaansa. Roswellin tapaus ei ollutkaan vielä loppuunkäsitelty.

Roswellin tapauksesta kertovia artikkeleita toisistaan erottava sininen vaakapalkki.

Lue Roswellin tapauksesta lisää tältä sivustolta:

Roswellin tapauksesta kertovia artikkeleita toisistaan erottava sininen vaakapalkki.

Roswellin tapaus sattui vuonna 1947.

Jaa artikkeli: