AWARE-projektin johtaja Sam Parnia: Onko kuolemanjälkeinen elämä mahdollista? (2019)

Mitä kuollessamme tapahtuu? Lääketieteen tohtori Sam Parnia kertoo haastattelussa ihmisen tietoisuutta tutkivan AWARE-projektin edistysaskelista. Linkki Sam Parnian haastatteluun, josta käännös on tehty: LINKKI. [Linkki Wikipedia: Sam Parnia]

Johdanto

Sam Parnia on englantilainen tohtorin tutkinnon suorittanut lääketieteen tohtori ja NYU Langone lääkäriaseman apulaisprofessori. Hän johtaa lääkäriasemalla painelu-puhalluselvytyksestä tehtävää tutkimusta. Hän toimii myös Southamptonin yliopistossa ihmisen tietoisuutta tutkivan vuonna 2008 alkaneen AWARE-projektin johtajana. Parnia tunnetaan kuolemanrajakokemusten (NDE) ja painelu-puhalluselvytyksen parissa tekemästään työstä. (Tietolähde: Wikipedia)

Mitä kuollessamme tapahtuu?

Haastattelija: Sam, yksi toistuvista kysymyksistä, jonka ihmiset haluavat kysyä, on: mitä kuollessamme tapahtuu kuolemanjälkeisen elämän suhteen? Toivomme kaikki siellä olevan jotain, mutta kun tiede on muutaman viime vuosisadan aikana edistynyt ja kypsynyt, niin se tieteenharjoittajien ryhmä joka uskoo kuolemanjälkeisen elämän olevan mahdollista, on pienentynyt huomattavasti. Sanoisin, että nykypäivän tieteenharjoittajista hyvin pieni prosenttiosuus uskoo sen olevan mahdollista. Sinä teet työtä tajunnan luonteen tutkimuksen parissa sydänpysähdyksen aikana, jotkut ihmiset kutsuvat niitä kuolemanrajakokemuksiksi (NDE). Joku sanoisi työsi poikkeavan siitä tieteellisestä oletuksesta, että kuolemanjälkeinen elämä on mahdotonta. Ajatteletko asian olevan noin?

Tärkeä kysymys

Sam Parnia: On tietysti tiettyjä kysymyksiä, jotka ovat kiehtoneet ihmiskuntaa arvellakseni todellakin ikuisesti. Yksi kysymyksistä on: mikä tekee meistä niitä keitä me olemme? Toinen, että mitä kuollessamme tapahtuu? Pidimmepä siitä tai emme, niin olemme kaikki kehityskaarella alaspäin. Olen lääkäri ja yritän estää sinua kuolemasta, mutta tiedän kuolevani myös itse jonakin päivänä. Näen olevani jonakin päivänä potilas. Toinen minunkaltaiseni lääkäri pitää minusta huolta, ja tiedän tulleen aika lähteä. Kysymys on tärkeä, koska meidän on tiedettävä mitä meille tapahtuu.

Mitä kuollessamme tapahtuu? Menemmekö kohti valkoista valoa?

Kuvateksti: Lääketieteen tohtori Sam Parniaa kiinnostaa tietoisuuden perusolemus ja mitä kuollessamme tapahtuu.

Lääkäreiden uskomukset

Sam Parnia: En tiedä ensimmäisestä esiin nostamastasi näkökohdasta. Oma havaintoni on ollut aina, että useimmilla lääkäreillä ei ole tietenkään mitään tavallaan uskonnollisia uskomuksia, he eivät usko kuolemanjälkeiseen elämään, jne. En ole itse lainkaan uskonnollinen, mutta on mielenkiintoista, että kun katselen ympärilleni sairaaloissa työskennellessäni, niin näen paljon erittäin uskonnollisia kirkoissa, erilaisissa temppeleissä ja sellaisissa käyviä lääkäreitä. Ajattelen itse asiassa, että saatamme olla väärässä tuosta, mutta joka tapauksessa… Siis kuka uskoo siihen ja kuka ei usko siihen. Mutta jos mennään… Tuo on tietenkin uskomus, tuohon kysymykseen ei ole vastattu tieteellisesti. Mutta jos mennään asiaan liittyvään tieteeseen, niin meillä ei ole nykypäivänä kaikkia vastauksia. Olemme kuitenkin ponnistelleet valtavasti vastataksemme kysymykseen: mitä tapahtuu, kun me kuolemme?

Voimme tehdä nykyään kuolleesta uudelleen elävän

Sam Parnia: Meidän on pidettävä mielessä, että kuolema on prosessi. Okei? Vaikka henkilö on kuollut ja hänelle on annettu kuolinaika, julistettu kuolleeksi, periaatteessa tehty ilmoitus, niin henkilön solut ja keho eivät ole kuitenkaan kuolleet, ne eivät ole vaurioituneet niin pahoin, että emme pystyisi tuomaan häntä takaisin. Tiedäthän? Tieteemme on kehittynyt. Pystymme nyt manipuloimaan noita prosesseja tunteja kuoleman jälkeen. Pystymme tuomaan koko henkilön takaisin ja tutkimaan tajuntaa tuon ajanjakson aikana. Tuo oli mahdotonta aivan viimeaikoihin saakka. Eikö niin? Yksi uskomaton havainto tässä on se, että pystymme palauttamaan ihmisiä takaisin ja lähettämään heidät kotiin. Voimme todellakin tehdä ”tieteellisen ihmeen”. Voimme ottaa jonkun jo kuolleen ja tehdä hänestä uudelleen elävän, mikä on hämmästyttävää.

Pystymme tutkimaan mitä ihmiset kokevat ollessaan kuolleita

Sam Parnia: Mutta toinen ällistyttävä osa tätä – tästä syystä olen niin lumoutunut tästä – on, että pystymme tutkimaan mitä ihmiset kokevat ollessaan kuolleita. Tähänastinen todistusaineisto viittaa siihen, että se entiteetti jota kutsumme ihmismieleksi, tietoisuudeksi – kreikkalaiset kutsuivat sitä psyykeksi, joka käännettiin myöhemmin sieluksi – minä, Sam, ei häiriydy heti henkilön kuoleman jälkeen, vaikka kirjoittaisimmekin hänelle kuolintodistuksen ja todistaisimme hänen olevan kuollut. Se entiteetti jatkaa, ja se jatkaa jopa silloin kun aivot eivät vaikuta toimivan.

Tietoisuus ei ole välttämättä aivoissa. Mitä kuollessamme tapahtuu? Katoaako tietoisuus kuollessamme?

Kuvateksti: Ihmiset tietoisuutta tutkivan AWARE-projektin johtaja Sam Parnia sanoo, että tietoisuus ei piileskele välttämättä aivoissa.

Tietoisuus saattaa olla aivoista erillinen entiteetti

Sam Parnia: Tuo nostaa esiin epäilyksen, että tietoisuus voi olla aivoista erillinen entiteetti. Se ei ole mitään taianomaista, sitä ei ole vain saatu vielä selville, mutta se ei kuole. En pysty kertomaan teille mitä tapahtuu kolme, neljä tai kymmenen tuntia henkilön kuoleman jälkeen. En osaa sanoa häviääkö tietoisuus vähitellen, katoaako se mystisesti ilmaan, kuten jotkut saattaisivat uskoa, vai jatkaako se ikuisesti tai pidemmän aikaa. Kehon toiminnot, kehon solut, totta kai kuolevat ajan mittaan, siitä ei ole mitään epäilystä. Mutta mitä meidän todelliselle minällemme – tietoisuudelle – tapahtuu? Onko se… Se jatkaa tietyn ajanjakson, kuten selitin.

Sinun on tehtävä omat johtopäätöksesi

Sam Parnia: Tässä vaiheessa teidän on tehtävä omat johtopäätöksenne, minulla ei ole todistusaineistoa tuon pidemmälle. On kaksi mahdollisuutta: 1) Voit sanoa okei, minä hyväksyn, että tietoisuus taitaa jatkua muutamia tunteja kuoleman jälkeen, jonkinlaisena entiteet… jossakin muodossa, ja häipyä vähitellen. Tai 2) voit järkeillä myös, että jos tietoisuus pystyi jatkumaan kun aivot eivät toimineet, niin miksi se katoaisi yhtäkkiä muutamaa tuntia myöhemmin?

”Kuolemanjälkeistä elämää” on ainakin jonkin aikaa, tietoisuus säilyy

Sam Parnia: Älä unohda, että aivosi eivät toimi enää edes 10 minuuttia tai edes 30 sekuntia kuolemasi jälkeen. Jopa kun teemme painelu-puhalluselvytystä (CPR), kun eritämme elvyttää jotakuta… Teemme kaikkia niitä asioita, joita ihmiset TV:stä näkevät. TV:ssä se näyttää maagiselta, mutta todellisuus sitä tehdessämme… Aivoihin ei mene riittävästi verta, jotta aivojen olisi mahdollista toimia, ei edes elvytyksen aikana, aivot näyttävät yhä tasaista viivaa. Joten, mitä tapahtuu? ”Kuoleman jälkeistä elämää” on ilman muuta jonkin aikaa. En tiedä jatkuuko se ikuisesti, mutta tietoisuus säilyy aivan varmasti jonkin aikaa jälkeenpäin.

Avatko ajatukset ja ilon tunne aineellisia?

Kuvateksti: Avatko ajatukset tai vaikkapa ilon tunne aineellisia? Onko kaikki aineellista?

Jos tietoisuus on aineellinen, niin eikö sen ole mahdotonta jatkua?

Haastattelija: Jos se säilyy jonkin aikaa kuoleman jälkeen, ja sillä ajattelee olevan jonkinlaista kehoon yhdistyvää aineellisuutta. Oletan näin, koska meillä ei ole tietoisuutta ennen syntymää. [Eikö todellakaan?] Joten, niiden välillä on oltava jonkinlainen suhde. Kun kehosta tulee peruuttamattomasti vaurioitunut, ja varmasti myös aivoista, niin eikö se tarkoita tämän jonkin erilaisen tietoisuudenjäänteen hajoamista, vaikka sellainen olisikin olemassa? Jos tietoisuus on aineellinen, niin eikö sen ole mahdotonta jatkua?

Sam Parnia: Voin vain kommentoida, ja se on mielestäni tärkeää… En ole filosofi, okei? Ajattelen, että… Vain elämän tosiasia: olen lääkäri, olen tekemisissä elämän ja kuoleman kanssa. Se on erittäin tarkkaa.

Haastattelija: Hyvä. Olen onnellinen, että kaltaisiasi ihmisiä on olemassa.

Sam Parnia: On kaikenlaisia ihmisiä. Filosofia on tietenkin tärkeää, mutta minun asiani ydin on, että pystyn kommentoimaan vain sitä mistä meillä on todisteita, sitä mistä on dataa ja mistä on tehty tutkimuksia. Voin kertoa sen. Omat henkilökohtaiset mielipiteeni eivät kiinnosta minua, niillä ei ole merkitystä, mitä väliä? Kyse on vain siitä mitä todistusaineisto osoittaa. Tähänastinen todistusaineistomme antaa meille mahdollisuuden kommentoida, että tietoisuus jatkuu muutaman tunnin kuoleman jälkeen. En tiedä mitä sen jälkeen tapahtuu.

rauhallinen järvimaisema

Kuvateksti: Kun totuus paljastuu, mysteeri häviää.

Tietoisuuden mysteeri

Sam Parnia: Tietoisuus, minuus, psyyke, sielu on sellainen mysteeri, että me emme vain tiedä. Mitä tahansa sanoisimme, olisivat vain henkilökohtaisia mielipiteitä. Jotkut ihmiset saattavat sanoa: minä uskon, että sen on kadottava. Minä en osaa sanoa mitään tuosta. Muut voisivat tehdä johtopäätöksen, että jos tietoisuus pystyi jatkumaan useita tunteja ilman aivotoimintaa, niin en näe miksi se katoaisi yhtäkkiä minuuttia myöhemmin tai jonkin ajan kuluttua. Minulla ei ole vastauksia.

Lue lisää aiheesta tältä sivustolta:

1) Robert Bruce: Hallittu kehostapoistuminen – älä tee näitä virheitä

2) Tohtori Steven Greer: Kuolemanrajakokemus ja 5. asteen lähikontakti (CE-5)

3) Neurokirurgi / kuolemanrajakokija Eben Alexander: jälleensyntyminen ja menneet elämät

4) ITV, This Morning: Alison Ward kuvailee kehostapoistumista kuolemanrajakokemuksessa

5) Tietoisuus ja ufot

Jaa artikkeli: