Roswellin lentävän lautasen arvoitus: Mack Brazel ja Roswellin ufon kappaleet

Ovatko kirjassa Roswellin lentävän lautasen arvoitus kerrotut asiat totta? Haastattelussa tapahtumiin osallisia henkilökohtaisesti tuntenut ufotutkija Chuck Wade. Linkki The Moore Shown YouTube-kanavaan: LINKKI. Linkki alkuperäiseen haastatteluun: LINKKI. Käännös on tiivistelmä, johon on poimittu haastattelusta Roswellin tapaukseen liittyviä asioita.

The Moore Show: Chuck Wade

Kevin Moore: Tämän päivän ohjelmassa on vieraana ufotutkija Chuck Wade. Keskustelemme tiedoista, jotka liittyvät hänen isänsä kohtaamiseen Mack Brazelin kanssa, sekä kuuluisaan vuoden 1947 Roswellin ufon törmäyspaikkaan Fosterin maatilalla. Chuck syntyi ja kasvoi Coronassa New Mexicossa ja valmistui rakennustekniikan kandidaatiksi New Mexicon osavaltionyliopistosta. Hän omistaa Carlsbadissa New Mexicossa yhtiön nimeltä Wade Building Co.

Corona on kaupunki New Mexicon osavaltiossa Yhdysvalloissa.

Kuvateksti: Corona on kaupunki New Mexicon osavaltiossa Yhdysvalloissa lähellä Roswellia.

Mack Brazel ja ufon osat

Kevin Moore: Chuck, mikä sai sinut innostumaan ufologiasta?

Chuck Wade: Ensinnäkin synnyin ja kasvoin Coronan pikkukaupungissa New Mexicossa. Tiedoksi niille, jotka eivät tiedä: Corona sijaitsee aivan New Mexicon osavaltion keskellä, noin 161 kilometriä Roswellin luoteispuolella. Roswellin tapaus, ensimmäinen tuntemamme ufon maahansyöksy, sattui noin 48 kilometriä Coronan kaakkoispuolella. Milloin tahansa se ufo sinne rysähtikin, niin Fosterin maatilan työnjohtaja, herrasmies nimeltä Mack Brazel, löysi maatilalta sen osia ja palasia. Hän ei tiennyt mikä se oli, joten hän tuli Coronaan hakemaan isääni katsomaan sitä. Isäni ei valitettavasti mennyt Mackin kanssa, mutta olen kuullut siitä periaatteessa koko ikäni.

Charles Berlitz ja William L. Moore: Roswellin lentävän lautasen arvoitus

Kevin Moore: Tämä isäsi kertomus toimi siis tavallaan osatekijänä, joka sai sinut tutkimaan harrastuksena ufoja?

Chuck Wade: Asia on ehdottomasti juuri niin. Olin kuullut siitä sanallisesti useiden vuosien ajan, sitten vuonna 1980 ilmestyi Charles Berlitzin, William Mooren ja tutkija Stanton Friedmanin kirja Roswell Incident (suom. Roswellin lentävän lautasen arvoitus). Ja siinä se oli, painettuna kaikki se mistä olin kuullut kaikkien niiden vuosien ajan. Minusta tuli ufoilmiön opiskelija.

Cgarles Berlitz ja William L. Moore: Roswellin lentävän lautasen arvoitus, kirjan kansi.

Kuvateksti: Roswellin tapauksen palapeli alkoi kasautumaan hitaasti kirjasta Roswellin lentävän lautasen arvoitus.

Roswellin tapaus ja Coronan pirstalekenttä

Kevin Moore: Kun puhutaan Roswellin tapauksesta, puhutaan ilmeisesti Roswellissa New Mexicossa maahan syöksyneestä aluksesta. Onko se oikeaa tietoa?

Chuck Wade: Se tapahtui noin 129 kilometriä Roswellin luoteispuolella. Roswellin maahansyöksy sattui siellä. Sitä sanotaan Roswellin tapaukseksi. [Linkki: Roswellin tapaus] Coronan pirstalekentällä oli osia ja palasia hajallaan hyvin laajalla alueella. Alue oli satoja metrejä leveä ja yli kilometrin pitkä. Paljon, paljon pirstaleita.

Kevin Moore: Palataan alkuperäiseen kysymykseen. Kun ihmiset ajattelevat Roswellin ufoa, niin mihin maahansyöksypaikkaan he tavallisesti viittaavat?

Chuck Wade: Sanoisin heidän viittaavan Coronan pirstalekenttään. Se tunnetaan erittäin hyvin.

Chuck Waden isä ja Mack Brazel

Kevin Moore: Palataanpa sitten isäsi tarinaan. Kuinka hyvin hän tunsi Mack Brazelin?

Chuck Wade: Erittäin hyvin. Isäni omisti baarin, ravintolan tai yökerhon, miksi sitä nyt haluaa kutsua, me sanoimme sitä baariksi. Siellä myytiin viinaa. Mack Brazel kävi siellä vuosia. Ja oli myös Bill ja Shirley Brazel. Bill on Mack Brazelin poika. Bill ja Shirley menivät muutamaksi vuodeksi Alaskaan. He palasivat New Mexicoon mielestäni joskus vuonna 1945. Olen tuntenut Billin vuosia. Tunsin myös Billin veljen Vernonin. Vernon on mainittu usein kirjoissa, mutta emme tiedä mitä hänelle tapahtui. Hän tavallaan katosi. Tunsimme Brazelit vuosia.

Kevin Moore: Tunsitko heidät henkilökohtaisesti pikkupoikana?

Chuck Wade: Kyllä, olin 7-vuotias vuonna 1947.

Baari vuonna 1937 Yhdysvalloissa.

Kuvateksti: Kuvahaun tulos hakusanalla 1940´s bar (1940-luvun baari). Kuvan päivämäärä on 1.1.1937, kymmenen vuotta ennen Roswellin tapausta. Kuvan baari ei ole Chuck Waden isän baari, tämä baari sijaitsi Craigvillessa Minnesotassa.

Mack Brazel tulee isän baariin

Kevin Moore: Juu, okei. No kerro sitten mahdollisimman yksityiskohtaisesti se tarina kun isäsi oli sinä päivänä baarissa baarin ulkopuolella, sanotaanko niin. Hän oli tavallaan vastassa kun Mack Brazel oli tulossa sisään. Oliko hän innoissaan? 

Chuck Wade: Kyllä. Muistan erittäin hyvin kuinka isä seisoskeli baarin edessä. Hän pyöritti baaria monta monta tuntia päivässä, joten hän seisoskeli aamulla baarin edessä ottamassa hieman aurinkoa. Hän siis seisoskeli siinä kun Mack Brazel tuli paikalle vanhalla lava-autolla. Mack oli todella innoissaan jostakin maatilalle pudonneesta. Hän halusi todella paljon, että isäni olisi lähtenyt katsomaan mitä siellä oli. Isä valitettavasti kieltäytyi, mutta Mack meni myös kaupungin rohdoskauppaan, jossa myytiin jäätelöä ja kaikkea. Hän puhui tuon paikan omistavien ihmisten kanssa.

Rouva Perkins ja sheriffi Wilcox

Chuck Wade: Hän [nainen] soitti Chavesin piirikunnan sheriffille, joka osoittautui olevan sheriffi Wilcox. Joten, rouva Perkins auttoi Mack Brazeliä sheriffille soittamisessa. Perkins on kertonut sen minulle itse henkilökohtaisesti kahdesti. Brazel yritti todella saada ihmisiä katsomaan sitä mitä siellä oli. Isäni ehdotti, että Mack kääntyisi sotavoimien puoleen, koska heidän täytyisi saada tietää asiasta. Onneksi Mack meni sheriffin puheille. On erittäin tärkeää, että hän meni juuri sheriffin puheille. 

aavikko

Kuvateksti: Mack Brazel yritti saada ihmisiä lähtemään pitkälle aavikkomatkalle mukaansa. Mitä sellaista siellä oli, että olisi kannattanut vaivautua?

Loretta ja Floyd Proctor

Kevin Moore: Selvä. Kertoiko hän mitä hän oli nähnyt siellä? Osasiko hän kuvailla ja ymmärsikö hän mitä oli nähnyt?

Chuck Wade: Isä ei maininnut koskaan siitä, mutta olen puhunut henkilökohtaisesti… Menimme äidin kanssa puhumaan Loretta Proctorin kanssa. Kirjoista voi lukea, että Loretta ja hänen lapsensa ja miehensä Floyd Proctor asuivat lähellä, ehkä vain 16 km päässä Coronan pirstalekentästä, mutta äiti ja minä menimme käymään Lorettan luona.

Mitä pirstalekentältä oli tuotu?

Chuck Wade: Hän kertoi meille, että Mack Brazel oli tullut heidän luokseen näyttämään palasia, jotka hän oli ottanut talteen siitä törmäyksestä. Oli metallia ja balsapuulta näyttänyttä ainetta, joka oli Lorettan mielestä todella mielenkiintoista.

Floydilla oli aina erittäin terävä veitsi. Hän otti veitsensä esille, mutta ei pystynyt viiltämään sitä ”balsapuuta”, hän ei saanut siihen aikaiseksi naarmuakaan. Sitten hän otti tulitikut. Se ei myöskään palanut.  Se oli hänen mielestään hyvin hämmentävää.

Henkilökohtaiset keskustelut

Chuck Wade: Olen siis tosiasiassa puhunut Lorettan kanssa. Loretta Proctor asuu yhä Coronassa New Mexicossa. Olen ylpeä sanoessani tuon. Yksi heidän pojistaan asuu myös täällä.

Kevin Moore: Oletan, että heitä on haastateltu melko kattavasti tuon erikoisen päivän tapahtumista. Eikö?

Chuck Wade: Tiedän, että Lorettaa on haastateltu, olen nähnyt hänet melko monessa eri filmissä. Lapsista on tiedä, haastateltiinko heitä koskaan. Herrasmies nimeltä Dee Proctor, pikkupoika, joka oli Mackin mukana tekemässä löytöä, kuoli noin kolme vuotta sitten. Mackin poika Bill Brazel menehtyi noin viisi vuotta sitten.

Kevin Moore: Jättivätkö he allekirjoitettua valaehtoista todistusta näkemästään?

Chuck Wade: En tiedä. En ole lukenut sellaista.

Mack Brazelin poika Bill Brazel

Yhdysvaltain ilmavoimien lentokone Chase XC-123

Kuvateksti: Yhdysvaltain ilmavoimien Chase XC-123 suoritti ensilentonsa 14.10.1949. Samana vuonna Yhdysvaltain ilmavoimat kävivät vierailulla Mack Brazelin pojan Bill Brazelin luona.

Kevin Moore: Okei. Sinä tunsit Billin.

Chuck Wade: Tunsin hänet melko hyvin.

Kevin Moore: Sepittikö hän sen jutun itse?

Chuck Wade: Ehdottomasti ei. Kirjassa Roswellin lentävän lautasen arvoitus on itse asiassa kuva Bill Brazelistä, ja kuvan alla on kuvateksti. Luen sen yleisölle.

Kevin Moore: Hyvä. Anna mennä.

Bill, onko tämä totta?

Chuck Wade: ”Maatilan hoitaja W.W. Brazelin poika Bill Brazel. Ilmavoimat takavarikoivat Billin kiekonsirpalekokoelman vuonna 1949, sen jälkeen kun Bill oli puhunut edellisenä iltana liikaa kapakassa Coronassa.” Se kapakka, josta tuossa puhutaan, on isäni baari. Kun luin tuon kirjasta, en edes kääntänyt sivua, vaan soitin heti Billille puhelimella. Hän asui tuolloin Capitanissa New Mexicossa, ehkä vain noin 97 kilometrin päässä Coronasta.

Puhuin Billin kanssa melko pitkään. Isäni oli kuollut juuri muutama vuosi ennen kirjan ilmestymistä. Isä kuoli vuonna 1979, kirja julkaistiin 1980. Bill halusi kuulla miten äitini voi, vain mukavia juttuja. Luin kuvatekstin kirjasta Roswellin lentävän lautasen arvoitus, ja kysyin sitten häneltä suoraan: ”Bill, onko tämä totta?” Hän sanoi, että kyllä on. Tuosta hetkestä alkaen olen opiskellut Roswellin tapausta ja lenteleekö taivaalla ufoja vai mitä. Tuo tapahtui noin vuonna 1981.

Kun ymmärsit asian olevan totta…

Kevin Moore: Tuo oli siis se ajankohta kun ymmärsit, että tämä on totta.

Chuck Wade: Ehdottomasti juuri niin. Ennen sitä oli vain kuulopuheita, mutta tässä oli nyt kaveri, joka itse asiassa näki ja piteli isäni baarissa ufon palasia käsissään. Mielessäni ei ole pienintäkään epäilystä. Olen myös varma, että Loretta Proctor ei valehtelisi äidilleni. Äiti ja Loretta olivat lapsuudenystäviä, he kävivät koulua yhdessä. He olivat aina yhdessä.

Ufotutkija Chuck Wade ymmärsi Roswellin tapauksen olevan totta. Hän oli lukenut kirjan Roswellin lentävän lautasen arvoitus ja soitti Bill Brazelille.

Kuvateksti: Chuck Wade ymmärsi Roswellin tapauksen olevan totta ja alkoi ufotutkijaksi.

Ei syytä valehdella

Kevin Moore: Otetaan vähän pakkia tapahtuma-ajankohtaan vuoteen 1947. Nuo ihmiset edustivat eri aikakautta. He olivat hyvin lojaaleja maalleen. Miksi he valehtelisivat?

Chuck Wade: Sanoisin, että heillä ei aivan varmasti ollut mitään syytä valehdella. Tarkoitan, siis että siellä olisi tehnyt maahansyöksyn jokin muu kuin ufo. Jos he eivät olisi halunneet tehdä mitään, heidän ei olisi tarvinnut sanoa mitään.

Kirja The Roswell Incident on julkaistu Suomessa nimellä Roswellin lentävän lautasen arvoitus. Stanton Friedman teki kirjaa varten tutkimustyötä.

Kuvateksti: Otava julkaisi Charles Berlizin ja William L. Mooren kirjan The Roswell Incident Suomessa vuonna 1981 nimellä Roswellin lentävän lautasen arvoitus. Kuvan Stanton Friedman (29.7.1934 – 13.5.2019) teki kirjaa varten tutkimustyötä, vaikka ei saanutkaan siitä kunniaa. Stanton Friedman oli Chicagon yliopistosta vuonna 1955 valmistunut ydinfyysikko ja ufologi. Friedman esitti kongressin edustajainhuoneessa vuonna 1968, että ufot ovat totta.

Ruumiit

Kevin Moore: Kyllä. Kun Mack Brazel meni Coronan pirstalekentälle, puhuiko hän koskaan nähneensä ruumiita?

Chuck Wade: Se mainitaan tavallaan Roswellin lehdessä olleessa kirjoituksessa. Se oli muistaakseni 8.7.1947. Hän mainitsi siinä ruumiista, mutta minä en tiedä kovin paljon ruumiista.

Takavarikoidut pirstaleet

Kevin Moore: Et tiedä, okei. Mack Brazelistä puheen ollen, mainitsit aiemmin, että hänellä oli jotain tapahtumapaikalta otettuja pirstaleita, jotka takavarikoitiin häneltä.

Chuck Wade: Se oli Bill Brazel, hänen poikansa.

Kevin Moore: Olen pahoillani, Bill Brazel.

Chuck Wade: Kyllä, Bill Brazel. Hän ilmeisesti kertoi tai joku kuunteli keskustelua isäni baarissa sinä iltana, ja heidän on täytynyt soittaa sitten sotavoimille, Roswellin tai jonnekin. Sotavoimat tulivat maatilalle ja vaativat nähtäväkseen mitä osia ja palasia Billillä oli. He ottivat ne. He eivät pyytäneet lupaa ottamiseen. He ottivat ne, eivätkä palauttaneet niitä koskaan.

Uhkailu

Kevin Moore: Tiedätkö uhkailtiinko ketään koskaan tästä aiheesta puhumisen vuoksi?

Chuck Wade: Sanoisin, että ehdottomasti kyllä. Olen puhunut heille henkilökohtaisesti.

Kevin Moore: Joten, Billiä siis itse asiassa käskettiin pysyä asiasta hiljaa?

Chuck Wade: Kyllä. En keskustellut hänen kanssaan koskaan vaiti pysymisestä, mutta oli muita ihmisiä, joille oli sanottu hyvin ehdottomasti, että asiasta ei saa mainita.

Kevin Moore: Aivan. He olivat ilmeisesti olleet todistamassa paljon enempää kuin mitä Bill tai Billin isä olivat nähneet. [Muiden aiheiden käsittelyä.]

Roswellin tapauksesta oli kehotettu olemaan hiljaa.

Kuvateksti: Haastateltavan puheista on ymmärrettävissä, että ihmisille olisi annettu ”hienovaraisia” vihjeitä pysyä asioista hiljaa.

Selviytyikö joku maahansyöksystä?

Kevin Moore: Palataan vuoden 1947 maahansyöksyyn. Otettiinko eloonjääneitä talteen? Jäikö maahansyöksystä eläviä olentoja? Onko kuulunut jotain puheita tai jotain?

Chuck Wade: Kuolleita oli kolme, ja yksi elävä avaruusolento. E-L-Ä-V-Ä. Olen kätellyt fyysisesti ja puhunut herrasmiehen kanssa, joka oli lapsena siellä. Hän sanoi, että maahansyöksypaikalla oli yksi elävä avaruusolento.     

Kevin Moore: Okei. Muistiko hän millaisessa kunnossa se oli? Oliko se…

Chuck Wade: Kyllä. Hän oli erittäin levoton ja tovereitaan suojeleva, jotka olivat silloin jo kuolleita, mutta hän oli yhä suojeleva. Kun sotavoimat tulivat paikalle, hänestä tuli todella vauhko. Hän ei kuitenkaan noussut ylös ja lähtenyt. Hän pysyi siellä tovereidensa luona, mutta hän oli varmasti elossa.

Kevin Moore: Uskomatonta. [Linkki: Roswellin avaruusolennon haastattelu]

Pelastusrengat ja tietokoneen help-nappi. Olisiko näistä ollut apua?

Kuvateksti: Haastattelija Kevin Moore toteaa lopuksi, että tämä kaikki on melko uskomatonta.

Sininen vaakapalkki kirjan Roswellin lentävän lautasen arvoitus todenperäisyyttä selvittävässä haastattelussa.

Lue aiheesta lisää tältä sivustolta: Roswellin tapaus

Jaa artikkeli: