Roswell-tutkija Kevin Randle: Vastaako vuoden 1994 Roswell-elokuva todellisuutta?

Roswell-elokuva: Showtime julkaisi vuonna 1994 siihen mennessä tehtyyn Roswell-tutkimukseen perustuvan elokuvan Roswell. Seuraavassa Roswell-tutkija Kevin Randle Coast to Coast radio-ohjelmassa Art Bellin haastattelussa aiheeseen liittyen. Käännös on tiivistelmä, johon on poimittu vain Roswell-elokuvaan liittyvät kohdat. Linkki haastatteluun, josta käännös on tehty: LINKKI. [IMDb: Roswell] [Wikipedia: Roswell-elokuva] [Wikipedia: Kevin D. Randle]

Roswell-tutkija Kevin Randle: taustatietoa

Ufotutkimus: Kevin Douglas Randle (syntynyt 4.6.1948) on merkittävä ufotutkija. Häntä pidetään ufoyhteisössä yhtenä parhaana asiantuntijana liittyen raportoituun ufon maahansyöksyyn Roswellin kaupungin lähellä New Mexicossa heinäkuussa 1947. Hänet tunnetaan parhaiten Roswell- ja ufokirjoistaan. Randlea pidetään Stanton Friedmanin ohella yleisesti yhtenä johtavana ufotutkijana ja Roswellin tapauksen tutkijana. Vuoden 1994 Roswell-elokuva perustui osittain Kevin Randlen tekemään tutkimustyöhön.

Koulutus: Randle opiskeli journalismia Iowan yliopistossa (BA). Hän suoritti California Coast University -yliopistossa maisterintutkinnon ja filosofian tohtorin tutkinnon psykologiassa, sekä toisen maisterintutkinnon American Military Universityssa sotatutkimuksessa.

Sotilasura: Yhdysvaltain maavoimat, Yhdysvaltain ilmavoimat, Iowan osavaltion kansalliskaarti, Vietnamin sota, Irakin sota. (Tietolähde: Wikipedia)

Roswell-elokuvan näyttelijät Kyle MacLachlan ja Dwight Yoakam.

Kuvateksti: Roswell-elokuvassa majuri Jesse Marcelia esitti Kyle MacLachlan, pirstalekentän löytänyt maatilanhoitaja Mack Brazel oli puolestaan Dwight Yoakam.

Haastattelu alkaa: Roswell-elokuva

Art Bell: Showtime julkaisi äskettäin [1994] elokuvan nimeltä Roswell, jonka minä näin. Haluaisin kuulla mitä pidit elokuvasta.

Kevin Randle: No, se perustui Don Schmittin ja minun ensimmäiseen kirjaan UFO Crash at Roswell (Ufon maahansyöksy Roswellissa), joten me rehellisesti sanoen pidimme elokuvasta.

Art Bell: Onko elokuvassa mitään, jonka koet ahdistavaksi, virheelliseksi tai pilatuksi? Tiedäthän? Elokuvan teon nimissä…

Kevin Randle: He tekivät erittäin hyvää työtä yrittäessään pysyä melko hyvin tapauskertomuksessa. He kuitenkin tekivät elokuvaa, kuten ohjaaja monta kertaa sanoi. On siis pysyttävä siinä asiayhteydessä, että he olivat tekemässä elokuvaa. Kun näin käsikirjoituksen ensimmäisen kerran, olin hieman huolissani siitä Alue 51 (Dreamland) kamasta, eläinten silpomisista ja ihmisten abduktioista. Ajattelin, että nuo eivät todellakaan kuulu asiaan Roswellin tapauksessa. [Näyttelijä] Martin Sheen sanoi elokuvassa Jesse Marcelille: ”No, sitten mikään siitä ei ole totta, ehkä osa on totta.” Valtionjohdon tuottaman harhatiedotuksen yhteydessä tuo toimi mielestäni melko hyvin.

Kuvateksti: Onko valtionjohdon tehtävä tiedottaa vai harhatiedottaa ihmisille asioista?

Pirstalekentän laajuus elokuvassa

Art Bell: Yksi minuun elokuvassa iskenyt asia oli Roswellin pirstalekentän laajuus. Voi juku, pirstaleita oli lähes silmänkantamattomiin. Oliko aidolla maahansyöksypaikalla noin paljon pirstaleita?

Kevin Randle: Pirstalekenttä oli Jesse Marcelin mukaan 1,2 kilometriä pitkä ja 60 – 90 metriä leveä.

Roswell-elokuva ja olentojen ulkonäkö

Art Bell: Okei. Miten heidän elokuvassa näyttämiensä olentojen ulkonäöstä tuli sellainen?

Kevin Randle: Uskon heidän tehneen elokuvassa niin, että he ottivat joitakin todistajalausuntoja ensimmäisestä kirjastamme ja joitakin asioita, joista olimme puhuneet työstäessämme toista kirjaamme The Truth About the UFO Crash at Roswell (Totuus ufon maahansyöksystä Roswellissa). Ne perustuivat erityisesti juuri paljastamiimme silminnäkijöiden todistajalausuntoihin. He olivat ottaneet joitakin vihjeitä abduktioilmiöstä ja senhetkisestä ufokirjallisuudesta. He loivat tavallaan olennon, joka sopi kaikkiin noihin kuvauksiin. Joitakin tutkimuksissa selville saamiamme asioita oli otettu mukaan, mutta he halusivat saada olennot myös näyttämään avaruusolennoilta, enemmän vierasperäisiltä…

Art Bell: … kuin ne luultavasti olivat. Okei. Hyvä.

Roswell-elokuva perustuu silminnäkijätodistajien haastatteluihin

Kuvateksti: Roswell-tutkija Kevin Randlen tiedot Roswellin tapauksesta perustuvat silminnäkijätodistajien haastatteluihin. Loppupelissä tapahtumista eivät tiedä täsmällisesti ketkään muut kuin tilanteissa läsnä olleet.

Pirstalekentän puhdistus

Art Bell: Elokuvassa Roswell näkyi sananmukaisesti joukkue toisensa perään vakinaisia armeijan rintamasotilaan tyyppisiä sotilaita keräämässä pirstaleita. Muistan, että kasarmin ympäriltä kerättiin tupakantumppeja samaan tyyliin. He keräsivät pirstaleita käsillään ja jaloillaan ryömien. Pirstaleita oli läjäpäin. Eikö pitäisi olla paljon siihen pirstaleiden keräykseen osallistuneita alhaisen sotilasarvon ihmisiä, jotka te voisitte etsiä ja haastatella?

Kevin Randle: Ehdottomasti. Olemme puhuneet heistä monille. Olemme puhuneet luultavasti neljälle tusinalle [48 kpl] ihmisiä, jotka käsittelivät metallipirstaleita. He eivät nähneet alusta eivätkä ruumiita, mutta käsittelivät pirstalekentällä metallipirstaleita. Joten kyllä, heitä oli suuri määrä. Metallipirstaleet nähneitä ja niistä puhuneita ihmisiä on paljon, siviileistä alhaisen sotilasarvon ihmisiin.

Kun mennään alukseen ja ruumiisiin, niin se oli selvästi paljon merkityksellisempää, siihen liittyvä ihmisjoukko on kooltaan pienempi. Metallipirstaleet nähneitä ihmisiä oli kuitenkin suuri määrä. Saimme joiltakin ihmisiltä sellaisen kuvauksen, että he makasivat pirstalekentällä hartiat kiinni toisissaan metallipirstaleita keräten, aivan kuten elokuvassa näitte. Ensin he tekivät yleisetsintää kahden käden välimatkan päässä toisistaan, sitten lopulta käsillään ja jaloillaan ryömien varmistaakseen, että keräsivät kaikki pirstaleet.

Roswell-elokuva kuvaa kuinka suuri Roswellin tapauksessa syntynyt pirstalekenttä oli.

Kuvateksti: Pirstalekentällä viitataan tässä paikkaan, jossa ei ollut alusta tai ruumiita, ainoastaan valtava määrä pirstaleita. Kuva ei liity tapaukseen.

Roswell-elokuva ja majuri Marcel

Art Bell: Majuri Marcelilla oli elokuvassa muutakin kuin vain yksi folionpalanen. Hänellä oli pirstale, pirstaleenpalanen, jossa oli jotain kirjoitusta. Ne näyttivät jonkinlaisilta egyptiläiseltä hieroglyfeiltä. Sitä oli vähän vaikea nähdä, mutta sellaiselta se tavallaan näytti. Onko se tarkka kuvaus siitä hänen hallussaan olleesta?

Kevin Randle: Hänen poikansa Jesse Jr.:n mukaan tarkempi kuvaus hänen hallussaan olleesta… Symbolit olivat hänen mukaansa enemmänkin geometrisia muotoja: neliöitä, ympyröitä, kolmioita ja sellaisia juttuja. Hän kuvaili niitä hieroglyfin kaltaisiksi. Mack Brazel oli sanonut mielestäni ihmisille, että se oli kuin kiinalaista kirjoitusta – kiinalaista merkkikirjoitusta tietysti.

Art Bell: Hyvä on. Outoa kuitenkin. Pieni tauko…

Otettiinko Roswellista silminnäkijätodistajien mukaan talteen säähavaintopallo tai Mogul-pallo?

Art Bell: Vieraani on Kevin Randle. Puhumme Roswellin ufon maahansyöksyn tosiasioista. Miltä sinusta itsestäsi tuntuu nyt? Olet tehnyt vuosia tutkimustyötä. Mitä arvelet tästä henkilökohtaisesti?

Kevin Randle: Mielessäni ei ole pientäkään epäilystä. Talteen otettu oli vierasperäinen avaruusalus. Tuo perustuu silminnäkijöiden todistajalausuntoihin. Esimerkiksi 509. pommitusryhmän provostimarsalkka Edwin Easley sanoi minulle sen olleen maapallon ulkopuolinen. Hän oli luvannut presidentille, että ei puhuisi siitä. Kyseessä oli jotain niin tärkeää, että presidentin piti olla osallisena siihen.

tyhjä ilmapallo

Kuvateksti: Kun ilmapallosta karkasi ilma…

Roswell-elokuvan esityksestä

Kuuntelijakysymys: Olen David Palm Desertistä. Olen vain utelias. Roswell-elokuva meni minulta ohi. Milloin se tulee videokasettina tai uusintaesityksenä?

Art Bell: Tuo on hyvä kysymys. Kevin, se tehtiin Showtime-yhtiölle, eikö?

Kevin Randle: Kyllä. Se näytettiin itse asiassa viimeksi viime yönä tai tänä aamuna alkaen klo 24:35, mutta se näytetään käsitykseni mukaan uudelleen Showtime-verkossa joulukuussa. Suunnitelmissa on tuoda se markkinoille videokasettina. On olemassa myös mahdollisuus, että se näytettäisiin tämän maan elokuvateattereissa. Siitä keskustellaan parhaillaan, koska elokuva sai aikaan niin positiivisia reaktioita.

Art Bell: Okei, mutta oletan että videokasettia ei tule automaattisesti saataville, koska se tehtiin Showtime-yhtiölle. Onko niin?

Kevin Randle: Kyllä, mutta videokasetista on suunnitelmia. Se ei ole vielä saatavilla.

Mitä merkitystä elokuvalla on?

Art Bell: Mitä ajattelet Roswell-elokuvan kaltaisten saavan lopulta aikaan?

Kevin Randle: Elokuva avaa ovet monille, jotka eivät ole koskaan edes kuulleet Roswellin tapauksesta. Mikä Roswellin tapaus on? Elokuva melko lailla kertoo mikä se on. Pidetään mielessä, että kyseessä on elokuva. He yrittivät seurata kokonaistilannetta mahdollisimman tarkasti, mutta siinä ei selitetä informaatiota tarkasti.

Roswell-elokuva on helppo tapa aloittaa Roswellin tapaukseen tutustuminen.

Kuvateksti: Kaikki eivät ole varmasti edes kuulleet Roswellin tapauksesta. Elokuva on helppo tapa aloittaa asiaan perehtyminen.

Roswell-elokuva on elokuva, eikä elokuvaan mahdu kaikki

Art Bell: Greg Seattlesta kysyy miksi maahansyöksypaikan lähellä olleita arkeologeja ei näytetty elokuvassa, heihin ei viitattu elokuvassa.

Kevin Randle: Se johtui luultavasti vain siitä, että elokuvassa oli paljon tekemistä. Olisin suoraan sanottuna halunnut heidän tekevän paljon enemmän. Kaikki joille olet puhunut, ovat toivoneet, että elokuva olisi ollut pidempi.

Art Bell: Muistat varmaan, että elokuvan lopussa on herrasmies, joka tapasi Jesse Marcelin tyhjässä lentokonehallissa.

Kevin Randle: Kyllä. Se oli näyttelijä Martin Sheenin esittämä Townsend.

Art Bell: Onko mitään viitteitä, että niin todellisuudessa tapahtui?

Kevin Randle: Ei mitään. Jesse Marcelin jälleennäkeminen luotiin tuomaan elokuvaan rakennetta.

Roswell-elokuvassa puolustusministeri James Forrestalia esitti Eugene Roche.

Kuvateksti: James Forrestal toimi Yhdysvaltain ensimmäisenä puolustusministerinä vuosina 1947 – 1949. Hän kuoli 22.5.1949 pudotessaan sairaalan ikkunasta. [Linkki Wikipedia: James Forrestal] Roswell-elokuvassa puolustusministeri Forrestalia esitti Eugene Roche.

Roswell-elokuva ja puolustusministeri James Forrestal

Art Bell: Tässä on vielä muutamia asioita Saint Louisin piirikunnasta… Olen pohdiskellut jonkin aikaa ministeri James Forrestalin osallisuutta Roswellin maahansyöksyyn ja tutkimuksiin.

Elokuvassa herra Forrestal oli tietenkin se, joka sai yhdeltä elävältä avaruusolennolta mentaalisen viestin lasin läpi. Muistan tuon. Hän ymmärsi elokuvan mukaan, että lisää oli tulossa. Herra Forrestalin käytös muuttui selontekojen mukaan tervejärkisestä hallitsemattoman vainoharhaiseksi, että joku oli tulossa rankaisemaan häntä. Elokuvassa istui 12 miestä pöydän ympärillä suunnitelmasta keskustellen: pitäisikö tästä kertoa ihmisille vai ei? Herra Forrestal vaikutti tuovan esiin tuntemusta, että totuus pitäisi kertoa meille kaikille. Onko tuo suurin piirtein paikkaansa pitävää?

Kevin Randle: Tiedämme selvästi, että vesiosasto ja laivasto-osasto yhdistettiin heinäkuussa 1947 puolustusministeriöksi, ja että laivastoministerinä toimineesta Forrestalista tuli ensimmäinen puolustusministeri. Hän oli sellaisessa asemassa, että tiesi kaiken – vuonna 1947. Hänelle olisi varmasti kerrottu. Emme tiedä kuinka paljon kaikkea muuta hän on saattanut tietää.

Mutta jälleen: Jos muistat kuinka Townsend kertoi elokuvassa Marcelille meneillään olleista tapahtumista. Sitten Townsend sanoi Marcelille: ”Mikään ei ole totta, ehkä osa on totta.” Saamme tästä sen käsityksen, että kansaa on harhatiedotettu. Muistat kuinka pöydässä ollut kenraali sanoi: ”No, voimme kertoa heille todellisen tarinan vähemmän luotettavien tietolähteiden kautta. Voimme myös istuttaa tarinoita.” Tällaisen meneillään olo siis näytettiin, mutta emme tiedä täsmälleen mikä Forrestalin osallisuus oli ja kuinka paljon hän tiesi. Hän oli kuitenkin selvästi yksi huipulla olleista ihmisistä, joiden olisi pitänyt tietää. Jopa kenraali Exon totesi hänet yhdeksi tästä tienneeksi ihmiseksi.

Art Bell: Hyvä on. Oliko hänellä mielenterveydellisiä ongelmia?

Kevin Randle: Hän teki kertoman mukaan itsemurhan, se vihjaa mielenterveysongelmiin, mutta emme tiedä täsmälleen mistä ne aiheutuivat.

Kuvateksti: United Press -uutistoimiston tukipilari Frank Joyce toimi vuonna 1947 KGFL-radioaseman kuuluttajana. Roswell-elokuvassa Frank Joycea esitti Bob Gunton.

Roswell-elokuva ja radiokuuluttaja Frank Joyce

Kuuntelijakysymys Salt Lake Citystä: Herra Randle. Radiokuuluttaja sanoi elokuvassa tietävänsä asioista, joista oli päättänyt olla puhumatta.

Kevin Randle: Kyllä, kyseessä on Frank Joyce. Frank Joyce on sanonut koko ajan, että Mack Brazel kertoi hänelle asioita, mutta hän ei suostu laittamaan sanoja kuolleen miehen suuhun. Hän ei kerro meille mitä Brazel kertoi hänelle siinä ensimmäisessä haastattelussa. Emme yksinkertaisesti tiedä. [Frank Joyce on suostunut kertomaan asian tämän vuonna 1994 tehdyn haastattelun jälkeen. Roswell-tutkimus on edistynyt huomattavasti vuoden 1994 jälkeen.]

Eloonjäänyt

Kuuntelijakysymys Olympiasta Washingtonista: Kuinka kauan avaruusolento oli elänyt?

Art Bell: Tuo on hyvä kysymys.

Kevin Randle: Meidän tuota koskeva informaatiomme on hyvin spekulatiivista tässä vaiheessa.

Art Bell: Hyvää yötä kaikille!

Roswell-elokuvasta kertovan artikkelin sininen tekstiä jaotteleva vaakapalkki.

Lue aiheesta lisää tältä sivustolta: Roswellin tapaus.

Toivo elokuvaa Suomen TV:stä: Ylen asiakaspalvelu (Elokuvan nimi on Roswell, julkaistu 1994).

Jaa artikkeli: