Rameyn muistio: Roswellin tapauksen savuava ase – ”törmäyksen uhrit”, ”kiekko”?

Artikkelikuvan kuvateksti: Käännöstekstin aiheena on Roswellin tapauksen ”savuava ase” Rameyn muistio. Kuvassa on Roger Ramey esittelemässä lehdistölle säähavaintopalloa vuonna 1947. Hänen kädestään kuvattu paperi vaikuttaa kertovan eri tarinaa. Muistion ja Rameyn kuvan käyttöoikeuden on antanut Forth-Worth Star-Telegram sanomalehden valokuvien erikoiskokoelmat, Teksasin yliopiston Arlingtonin kirjasto, Arlington, Teksas.

Oheiset tekstit ovat käännöksiä tutkija Kevin Randlen kirjoituksista. Linkit kirjoituksiin: Rameyn muistion selvitystyöRameyn muistion päivitys.

Rameyn muistion selvitystyö

Kevin Randle, 18.1.2017, klo 16:42

New Mexicolaisen pikkukaupunki Coronan lähelle putosi jotain heinäkuun ensimmäisellä viikolla vuonna 1947. Sen ottivat talteen Roswellin lähelle New Mexicoon sijoitetut maavoimien ilmavoimien 509. pommitusryhmän jäsenet. Tapahtumasta on löydetty rajallinen määrä asiakirjoja, mutta suuresta osasta tutkittaviksi toimitetuista asiakirjoista puuttuu alkuperätiedot.

Yksi harvoista alkuperältään selvistä asiakirjoista on nähtävissä prikaatikenraali Roger Rameyn kädessä. Hän oli tuolloin 8. ilmavoimien komentava upseeri. Valokuvan päivämäärä on vahvistettu useista arkistoista, kuten Bettmannin valokuva-arkistosta. Heillä oli aikoinaan kaksi negatiivia. Valokuva on päivätty 8.7.1947, ja se välitettiin INS uutistoimiston kautta klo 11:59. Ramey pitää valokuvassa kädessään paperinpalaa, joka ei ole täsmälleen kameraan päin, mutta josta voidaan lukea joitakin sanoja, toiset sanat ovat epämääräisiä. Jotkut avainlauseet on pystytty tulkitsemaan nykytekniikoilla ja tietokonevälineistöä hyödyntäen. Loput yritetään tulkita huhtikuussa 2015 alkaneissa tutkimuksissa.

Roswell-tutkinnassa työn alla on vielä mm. Rameyn muistio.

Kuvateksti: Roswellin tapausta tutkitaan yhä vuonna 2020, vaikka tapaus sattui vuonna 1947. Roswell-tutkijat eivät ole antaneet periksi. Yksi hyvin pieni osa tapauksen selvitystyötä on Rameyn muistion tutkinta.

Rameyn muistion päivitys

Kevin Randle, 18.1.2017, klo 16:52

Paras näkemäni alkuperältään selvä tapaus on Rameyn muistio. Meillä on kuva Rameystä pitämässä asiakirjaa kädessään, olemme pystyneet myös haastattelemaan valokuvaajaa. Tiedämme päivämäärän jolloin kuva otettiin. Kuvan mukana toimitettiin päivätty asiakirja, ja se ilmestyi seuraavana päivänä sanomalehdissä ympäri maata.

Kiistaa on ainoastaan siitä mitä muistiossa itse asiassa sanotaan. Osa siitä on selvästi luettavissa, osa on vaikeaselkoista, eikä sisältöä voi kuin arvailla parhaansa mukaan. Jos muistio saataisiin ratkaistua kokonaisuudessaan, se saattaisi antaa vihjeen mikä Roswellin lähellä putosi, ja voisi olla yksi parhaista saatavilla olevista dokumenteista.

Prikaatikenraali Roger Rameyn vaimon lausunto

On olemassa myös prikaatikenraali Roger Rameyn vaimon Roswell-tutkijalle antama lausunto. Rouva ei suostunut vahvistamaan Roswellin maahansyöksyä, mutta ilmaisi tutkijalle: ”Mieheni oli erittäin pahoillaan kun hänet pakotettiin antamaan valheellisia lausuntoja, joita hän ei olisi halunnut antaa. Hän oli hyvin kunniakas mies, eikä hän olisi koskaan valehdellut, ellei häntä olisi määrätty niin tekemään. Hänet oli kasvatettu olemaan valehtelematta, joten annettu määräys todellakin kaihersi hänen korkeaa moraaliaan.”

Kuvateksti: Prikaatikenraali Roger Rameyn vaimon lausunnosta voisi tulkita, että hänen miehensä oli määrätty valehtelemaan.

Tee kuvahakuja Rameyn muistiosta

Rameyn muistiosta ja sen tekstin tulkinnoista on saatavilla internetissä runsaasti kuvia. Voit käyttää hakusanana esim. Ramey memo. Muistio valokuvattiin prikaatikenraali Roger Rameyn kädestä kun hän oli pitämässä virallista tiedotustilaisuutta, jossa alkuperäinen lehdistötiedote lentävän lautasen haltuunotosta vedettiin takaisin. Lehdistötilaisuudessa poseerattiin säähavaintopallon riekaleiden kanssa, lentävä lautanen muuttui virallisesti säähavaintopalloksi. Rameyn muistiosta on tulkittu ainakin sana disk (kiekko) ja victims of the wreck (törmäyksen uhrit). Voit tarkistaa itse valokuvista onko tulkinta oikein.

Korkean resoluution HDR-kuvia Rameyn muistiosta: https://library.uta.edu/roswell/ramey-memo

Muistion tekstin ratkaisijalle on luvattu 10 000 dollarin palkkio

Rameyn muistion tekstin täsmällisesti tulkitsevalle henkilölle, ryhmälle tai laboratoriolle on luvattu 10 000 dollarin palkkio. Rameyn muistion tutkimustiiminä toimii tohtori Kevin Randle, David Rudiak ja Teksasin yliopiston Arlingtonin kirjaston erikoiskokoelmien ja arkistojen johtaja Brenda McClurkin.

Linkki tämän tekstin tietolähteenä käytettyyn nettisivustoon: https://library.uta.edu/roswell/

Rameyn muistiosta on pystytty tulkitsemaan mm. sanat törmäyksen uhrit ja kiekko.

Kuvateksti: New Mexicon aavikko on harvaan asuttua karua seutua. On erittäin epätodennäköistä, että jotkut törmäyksen uhrit olisivat saaneet siellä säähavaintopalloon kuuluneen kiekon päähänsä. Kaikki lienee kuitenkin mahdollista.

Lue aiheesta lisää tältä sivustolta: Roswellin tapaus

Jaa artikkeli: